Vrijwilligers / stagiairs

 

Onderwijs creëert kansen, dat is een feit. Maar om die kansen te kunnen grijpen moeten kinderen naar school kunnen gaan. Rainbow4Kids zet zich in om degelijk onderwijs in een veilige leeromgeving aan te bieden. Om dit te kunnen realiseren heeft Rainbow4Kids een eigen basisschool gebouwd met een peuterklas, kleuterklassen en een lagere school, waar meer dan 350 kinderen dagelijks schoollopen.

 

Rainbow4Kids ontvangt er vrijwilligers en/of stagiairs om de Keniaanse leerkrachten te helpen en te ondersteunen tijdens het lesgeven, maar ook om zelf te leren en te begrijpen hoe de Keniaanse leefwereld - en in het bijzonder het onderwijs - in elkaar steekt.

 

Je gaat er als vrijwilliger/stagiar minstens 2 weken en maximum 3 maanden aan de slag en verblijft in de vrijwilligerswoning.

Je takenpakket wordt in samenspraak met de directie ter plaatse bepaald. Belangrijk is dat je respect toont voor de Afrikaans cultuur en dat je Engels spreekt.

 

Ook als je geen leerkracht bent, kun je als vrijwilliger bij ons terecht. Op en rond onze school is er altijd wel iets te doen.

We geven graag enkele voorbeelden: met de kinderen spelen op de speelplaats of begeleiden; nieuw schoolmateriaal maken; onderhoud gebouwen; herstelling van de uniformen van de kinderen, zorgen voor brandhout voor onze schoolkeuken ...

 

Ben je hierin geïnteresseerd?
Download dan hier onze nota over vrijwilligerswerk bij Rainbow4Kids of neem vrijblijvend contact op met katrien@rainbow4kids.be.Sophia getuigt (2018-07-23)

Al een tijdje wou ik uit mijn comfortzone komen en een ander schoolsysteem leren kennen


Sophia was gedurende de maand juli 2018 een drietal weken als vrijwilligster actief op onze school, lees haar ervaring als vrijwillige leerkracht in Kenia in deze getuigenis.

 

Hoi allemaal! Ik ben Sophia, 29 jaar, leerkracht Frans in een Vlaamse secundaire school. Al een tijdje wou ik uit mijn comfortzone komen en een ander schoolsysteem leren kennen. Dit jaar was het eindelijk zover, na lang wachten en plannen vertrok ik eindelijk op avontuur... naar Kenia!

 

Het eerste moment bij Rainbow4kids staat voor altijd in mijn geheugen gegrift: de vriendelijkheid en het enthousiasme van de kinderen die plots uit het niets begonnen te zingen om ons te verwelkomen... WAW! «Karibuni Kenia» zeiden ze allemaal, en ja, eigenlijk voelde ik me daar echt wel onmiddellijk welkom!

De eerste schooldag was ook meteen mijn vuurdoop: teacher Rose was afwezig en haar klas had een leerkracht nodig. Aline (een andere vrijwilligster) en ik accepteerden meteen om Grade 3 tijdens de komende drie weken te begeleiden. Ons duowerk verliep heel vlot: Aline gaf wiskunde en wetenschappen, ik gaf Engels en social studies. Samen gaven we ook sport en creativiteit.

 

Wat me eerst opviel was de grootte van de klas: 38 leerlingen! Maar... ze waren allemaal zeer gemotiveerd en wilden heel hard leren, waardoor de grootte van de klas helemaal geen hinder was! Een andere sterkte van deze Keniaanse kinderen is hun optimisme en positiviteit: lachen, genieten, relativeren, dat kunnen ze zeker!

Maar ik moet toegeven dat ik ook enkele keren met tranen in mijn ogen in de klas heb gestaan. Deze kinderen willen zo hard leren en iets maken van hun leven, maar hebben er niet altijd de middelen voor: gescheurde kleren, tekort aan pennen, potloden en puntenslijpers, geen geld om een nieuw schriftje te kopen, ... Dit zijn zaken waar wij in onze westerse wereld niet bij stilstaan. Ik denk dat de kinderen tijdens onze lessen veel hebben geleerd, maar ik ben ervan overtuigd dat wij als Europese vrijwilligers nog meer van hun hebben geleerd: gelukkig zijn met de kleine dingen, verdraagzaamheid, geen stress hebben en genieten... pole pole!

 

Of ik wil terug gaan? Zeker weten, de kinderen van Grade 3, de leerkrachten en het team van Rainbow hebben me ervan overtuigd!