Volunteers

 

Are you an enthusiastic and dynamic person, do you enjoy working with children and would you like to get to know the Kenyan culture in a different way? Then come volunteer for a while at our school.

Do you want to know more about it? Then download our note about volunteering at Rainbow4Kids.

For the voluntary work, Rainbow4Kids works togheter with 'Leraars zonder Grenzen' (english: Teachers without Borders).

 Sophia getuigt (2018-07-23)

Al een tijdje wou ik uit mijn comfortzone komen en een ander schoolsysteem leren kennen


Sophia was gedurende de maand juli 2018 een drietal weken als vrijwilligster actief op onze school, lees haar ervaring als vrijwillige leerkracht in Kenia in deze getuigenis.

 

Hoi allemaal! Ik ben Sophia, 29 jaar, leerkracht Frans in een Vlaamse secundaire school. Al een tijdje wou ik uit mijn comfortzone komen en een ander schoolsysteem leren kennen. Dit jaar was het eindelijk zover, na lang wachten en plannen vertrok ik eindelijk op avontuur... naar Kenia!

 

Het eerste moment bij Rainbow4kids staat voor altijd in mijn geheugen gegrift: de vriendelijkheid en het enthousiasme van de kinderen die plots uit het niets begonnen te zingen om ons te verwelkomen... WAW! «Karibuni Kenia» zeiden ze allemaal, en ja, eigenlijk voelde ik me daar echt wel onmiddellijk welkom!

De eerste schooldag was ook meteen mijn vuurdoop: teacher Rose was afwezig en haar klas had een leerkracht nodig. Aline (een andere vrijwilligster) en ik accepteerden meteen om Grade 3 tijdens de komende drie weken te begeleiden. Ons duowerk verliep heel vlot: Aline gaf wiskunde en wetenschappen, ik gaf Engels en social studies. Samen gaven we ook sport en creativiteit.

 

Wat me eerst opviel was de grootte van de klas: 38 leerlingen! Maar... ze waren allemaal zeer gemotiveerd en wilden heel hard leren, waardoor de grootte van de klas helemaal geen hinder was! Een andere sterkte van deze Keniaanse kinderen is hun optimisme en positiviteit: lachen, genieten, relativeren, dat kunnen ze zeker!

Maar ik moet toegeven dat ik ook enkele keren met tranen in mijn ogen in de klas heb gestaan. Deze kinderen willen zo hard leren en iets maken van hun leven, maar hebben er niet altijd de middelen voor: gescheurde kleren, tekort aan pennen, potloden en puntenslijpers, geen geld om een nieuw schriftje te kopen, ... Dit zijn zaken waar wij in onze westerse wereld niet bij stilstaan. Ik denk dat de kinderen tijdens onze lessen veel hebben geleerd, maar ik ben ervan overtuigd dat wij als Europese vrijwilligers nog meer van hun hebben geleerd: gelukkig zijn met de kleine dingen, verdraagzaamheid, geen stress hebben en genieten... pole pole!

 

Of ik wil terug gaan? Zeker weten, de kinderen van Grade 3, de leerkrachten en het team van Rainbow hebben me ervan overtuigd!