Rainbow weetjes

 

Waarschijnlijk ben je als sponsor of vriend van ons project heel nieuwsgierig hoe alles bij Rainbow4Kids in zijn werking gaat.

Daarom willen we je jullie onder de hoofding ‘Rainbow weetjes’ kennis laten maken met bijvoorbeeld het onderwijssysteem in Kenia, maar ook vertellen hoe het schooljaar in elkaar steekt, hoe een doorsnee schooldag eruit ziet en over de omgeving van de school, maar ook al het nieuws van de Rainbow familie in België en Kenia.

 

Opgelet: het meest recente nieuws leest u steeds het eerst.

 

Met enorm veel pijn in ons hart moeten we hier melden dat onze dierbare vriend Wim Zeeuwe op 1 januari overleden is.

Hij stond altijd paraat om iedereen te helpen in zijn omgeving, zijn gezin, zijn familie, zijn parochie en Rainbow4Kids was zijn passie geworden. 

Wim verzorgde voor Rainbow4Kids de marketing, o.a. website, Facebook, de vele folders en nieuwsbrieven.

Vele mensen zullen hem missen. 

We koesteren de vele mooie momenten die we samen hebben kunnen beleven. 

 

 

 

 

 

 

DANKJEWEL / ASANTE SANA

 

Bij het begin van dit schooljaar dat begon op 23 januari kreeg onze school een honderdtal nieuwe inschrijvingen.

Voor al deze kinderen zijn wij op zoek gegaan naar een sponsor.

Vandaag, 1 april, heeft ook het laatste kind een sponsor gevonden.

Hartelijk dank aan al die lieve mensen, die net als wij, geloven dat deze Keniaanse kinderen een betere toekomst verdienen.

U kunt ons project ook nog op andere manieren steunen. Kijk daarvoor eens via deze link op onze website: https://www.rainbow4kids.be/nl/?p=4 bij ‘Ukunda Teachers support’ of ‘Ukunda School support’.

En zodra er zich weer nieuwe leerlingen aanbieden, plaatsen we deze natuurlijk weer op onze website.

Nogmaals onze hartelijke dank voor uw steun en vertrouwen in ons mooi project.

 

 

 

FILMEVENEMENT TEN VOORDELE VAN RAINBOW4KIDS OP 30 MAART IN DE KINEPOLIS TE KORTRIJK

𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫 – 𝐭𝐨𝐩 – 𝐟𝐚𝐧𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡 – 𝐠𝐞𝐰𝐞𝐥𝐝𝐢𝐠 – 𝐞𝐧𝐨𝐫𝐦 – 𝐁𝐄𝐃𝐀𝐍𝐊𝐓'

We vinden niet genoeg woorden om uit te drukken hoe dankbaar we zijn, na ons geslaagd filmevenement van donderdag 30 maart in de Kinepolis te Kortrijk.

Vanaf het moment dat de eerste bezoekers toekwamen, kon je de positieve sfeer al proeven en waren we overtuigd dat het een succes zou worden.

En dat was het, dankzij het groot enthousiasme van familie, vrijwilligers en vrienden van Rainbow4Kids mogen we van een geslaagd evenement spreken.

Dank aan alle sponsors , de studenten van Moeder Max voor hun medewerking en natuurlijk ook aan alle bezoekers.

Via deze link kunt u de foto’s van de gezellige receptie downloaden: https://adobe.ly/40nTVjX

 

 

 

 

VAARWEL 2022

Voordat we het jaar 2022 in de archiefkast steken willen we aan de hand van een aantal foto’s toch nog eventjes terugkijken naar het afgelopen jaar.

Geniet mee van al die stralende kindergezichten die ons vertellen dat ze gelukkig zijn op onze Rainbow4Kids school.

Met en dankzij onze sponsors en sympathisanten willen we in 2023 op dezelfde weg verder gaan. Nu al bedankt om ons ook in het nieuwe jaar te steunen.

https://www.facebook.com/100064837354636/videos/2813753085425151

 

TORFSFONDS

Trompetgeroffel... wij zijn bij de gelukkigen.

Dankzij onze 687 stemmen ontvangen wij het mooie bedrag van 2000 euro van het Torfsfonds. Van een mooi eindejaarscadeau gesproken.

Een dikke 'dankjewel' aan alle stemmers en natuurlijk ook aan 'Schoenen Torfs' om dit mogelijk te maken.

https://www.facebook.com/schoenen.torfs/videos/673758550913972

 

Het Keniaans schooljaar 2022

Het schooljaar 2022 begint op 25 april 2022 en eindigt op 25 november 2022.

  • Termijn 1 duurt 10 weken, van 25 april tot 1 juli 2022. Er is een korte vakantie van 1 week van 2 juli tot 10 juli 2022.
  • Termijn 2 duurt 10 weken en begint op 11 juli en eindigt op 16 september, onderbroken door een 3-daagse vakantie van 11 augustus tot 14 augustus 2022.

Op het einde van de tweede termijn is er een vakantie van één week (17 - 25 september).

  • Termijn 3 duurt 9 weken en begint op 26 september en eindigt op 25 november 2022.
  • De KCPE 2022 (examens klas 8) gaan door van 28 november tot 1 december 2022.
  • Grote vakantie van 26 november 2022 tot en met 22 januari 2023.

 

Schoolkalender 2023

Het schooljaar 2023 begint op op 23 januari 2023 en eindigt op 3 november 2023.

De Keniaanse scholen hervatten na de coovid sluiting in 2021 de bijna normale schoolkalender weer vanaf 23 januari 2023. De KCPE examens zullen doorgaan in november 2023.

 

 

 

Planning schooljaren

Zoals u wellicht wel weet loopt het schooljaar in Kenia gelijk met het burgerlijk jaar, dus met start op 1 januari en eindigend op 31 december. Ook na de stopzetting omwille van corona van het schooljaar 2020 is het in de bedoeling van het Ministerie van Onderwijs om de schoolkalender zo te programmeren dat vanaf het schooljaar 2023 weer met de normale regeling kan gewerkt worden.

 

 

Als u het schema hierboven goed bekijkt, kunt u zien dat op 4 januari 2021 met het tweede trimester van het schooljaar 2020 werd gestart. Op dit moment genieten de kinderen en leerkrachten van de schoolvakantie en starten op 10 mei met het derde trimester van nog steeds het schooljaar 2020, gevolgd door de vakantie. Op 26 juli 2021 begint dan eindelijk het schooljaar 2021. Hoe het verder loopt kunt u zien in het schema.

 

Klas 8 van schooljaar 2020 is inmiddels wel afgestudeerd, dit komt opdat de leerlingen van dit leerjaar reeds in oktober 2020 terug mochten starten met het onderwijs op school en daardoor een trimester vroeger afgestudeerd zijn. Zij hebben ondertussen hun eindexamen gedaan en hebben vakantie tot en met 26 juli, de dag dat ook de middelbare scholen met schooljaar 2021 beginnen.

 

 

The ‘prom’ of class 8!

In het stukje over ‘Nieuws uit het achtste leerjaar’ vertelden we reeds over het feestje ter vervanging van de jaarlijkse schoolreis voor de leerlingen van klas 8. Ondertussen kregen we van Ward onderstaand verslag met heel veel foto’s, waar we een selectie uitgemaakt hebben.

 

Een ‘prom’ - wat is dat nu weer voor iets - hoor ik je al zeggen. Wel, met een ‘prom’ wordt het vieren van je laatste dagen op school of universiteit bedoeld, als het einde van een hoofdstuk in je leven, beter gekend als een eindejaarsbal. Het idee om zoiets te organiseren voor onze Class 8 ontstond eigenlijk op initiatief van de leerlingen zelf. De schooltrip van Class 8 werd omwille van de COVID-restricties helaas geannuleerd. De teleurstelling was groot, waarom wordt juist hun jaar getroffen…

 

Tijdens een speeltijd werd vrijwilliger Ward overspoeld met vragen of dat hij ooit een ‘prom’ heeft gehad? Was dit met muziek? Oh, was er dan veel eten? Had je een date? Werd er gedanst? Uit deze vragen voelde hij de interesse en goesting van de leerlingen om hun hoofdstuk bij Rainbow in schoonheid te eindigen.

Dankzij de financiële ondersteuning van Goveco en de goedkeuring van mama & papa Rainbow gingen Jack en Ward aan de slag. Het zou én moest vooral een dag worden om niet te vergeten. Na wat brainstormen kwamen ze tot heel wat ideeën die allemaal werden gebundeld in een goed gevulde dag.

 

Het begon allemaal al voor 8 uur ’s ochtends. De leerlingen maakten zich klaar, met glad gestreken uniform en verzorgde haarkapsels stonden ze te wachten op Ward die hen kwam ophalen op school. Ze verplaatsten zich naar de Rainbow Talent Academy, een nieuwe omgeving voor Class 8 waar de meeste verassingen op hen stonden te wachten. Bij aankomst werden eerst enkele groepsspelen gespeeld om iedereen ‘warm’ te maken. We kunnen je verzekeren, met het warme zonnetje op de achtergrond is dat niet moeilijk! Tijdens de voormiddag werden de klas en leerkrachten opgesplitst in drie delen. Als het ware een soort van doorschuifsysteem met drie verschillende activiteiten. Een eerste activiteit was een kookworkshop.

De leerlingen maakte kennis met Chef Joe en de wondere wereld van de keuken. Voor een groep van meer dan 60 mensen koken is namelijk geen gemakkelijke opdracht! De leerlingen leerden heel wat tips en tricks in de keuken en de voorbereidingen voor een stevige maaltijd werden zo ook in gang gezet. Een tweede activiteit was in de Art class onder leiding van teacher Amos. Bij hem maakte de leerlingen leuke souvenirs. Er werden armbandjes en halskettingen gemaakt die ze daarna mee naar huis mochten nemen. Een super coole activiteit waarbij alle creativiteit gebruikt kon worden.

Tot slot werd er bij een laatste activiteit hard ingezet om de locatie een echte feestinkleding te geven. Talrijke ballonnen en geschreven flappen werden omhoog gehangen, takken van palmbomen werden sierlijk gevlochten en de leerkrachtentafel werd heel ‘sjiek’ gedekt.

 

De kook workshop

 

In de workshop bij Amos leerden we om zelf een armband of ketting te maken

 

Het maken van de versiering werd gedaan in workshop 3

 

Van al dat werken krijg je natuurlijk dorst! Gelukkig stond rond de middag een heerlijke aperitief te wachten! Een vruchtensapcocktail met soda, het recept gaan we hier helaas niet prijsgeven, maar we verzekeren je, het viel enorm in de smaak. Met vele hapjes en nootjes werd de receptie van de dag ingezet.

 

 

Een livestream speech van mama & papa vanuit België mocht daar natuurlijk niet aan ontbreken! Mooie woorden werden verteld en hier en daar rolde er zelfs een traantje. Zo’n hoofdstuk afsluiten bij Rainbow laat natuurlijk wel heel wat herinneringen na…

 

 

Voor de aanvang van de workshops, wenst mama Rainbow de kinderen via zoom vanuit Lennik een leuke dag en veel succes met de examens

 

De kinderen kijken en luisteren met volle aandacht naar wat mama Rainbow hun te vertellen heeft

 

Vervolgens kwam een stevige klasact aan de beurt. Deze bestond uit twee super coole dansen waarbij de beentjes al eens stevig werden los gegooid. Van al dat dansen krijg je natuurlijk honger, maar daar had Chef Joe een oplossing voor. Een stevige pasta, of zoals hij dat zelf noemt: “A garlic induced penne with healthy veggis and minced meat”, een hele boterham om van te smullen! Het dessert mocht daar natuurlijk niet aan ontbreken. De vers gefrituurde banaan viel dan ook goed in de smaak!

 

Welkom aan onze gasten en… smakelijk eten

 

Na een snelle opkuis werden de tafels op kant geschoven en de party in gang gestoken. Zowel de leerlingen, leerkrachten als de hele ondersteunde ploeg kregen voldoende kans om te swingen op hun lievelingsplaatjes. Voor onze leerlingen was dit misschien wel de tofste activiteit van de dag. Even alle stress en zorgen omtrent de examens op kant kunnen schuiven en je zorgeloos kunnen amuseren met al je vrienden, zalig toch?

 

En hop met de beentjes….

 

Tegen avond werd de party beëindigd, maar dat was zeker geen einde van het feest!

De leerlingen gingen terug naar hun vertrouwde schoolomgeving waar een echte actiefilm stond te wachten.

De tijd met ‘Fast Five’ ging vliegensvlug vooruit!

 

Op het einde plande Ward nog een avondsluiting, een klein bezinningsmomentje om deze fantastische dag te eindigen.

Met een voldaan gevoel ging iedereen naar bed, volledig opgeladen om te knallen op de examens van volgende maandag.

 

De eetzaal van de school werd een cinema                                                   

 

En voor het slapengaan nog even nakaarten

Bezinningsmoment met Ward en hij werd ook bedankt door de kinderen voor de geslaagde dag

 

 

En nogmaals dank aan Steven van Goveco om deze fantastische dag mogelijk te maken!

 

 

 

24 maart 2021: de laatste schooldag van klas 8

 

Vandaag, 24 maart 2021, was de laatste examen dag voor de leerlingen van klas 8. Het was tevens de laatste keer dat ze als leerling van de Rainbow4Kids primary school de schoolpoort binnen zijn gegaan. De meeste hebben hier school gevolgd vanaf de eerste kleuterklas, dat is in totaal 11 jaar. Nu wacht hun een lange vakantie. Wij wensen hun allemaal een mooie toekomst en hopen dat ze nog vaak aan de schooltijd bij ons terugdenken.

Alvorens de schoolpoort definitief dicht te doen, werd er nog een groepsfoto gemaakt als herinnering. En omdat ze er zo mooi mogelijk op zouden staan, hebben ze - en dit alleen voor de foto - het mondmasker eventjes afgezet.

 

Vanuit Rainbow4Kids willen wij bij deze gelegenheid ook de sponsors van deze kinderen heel hartelijk danken voor het jarenlang sponsoren van hun sponsorkind. Dankzij jullie kregen zij een goede vorming en zijn ze gereed voor de volgende stap in hun leven.

 

We kregen vandaag ook onderstaand berichtje van een mama uit klas 8. We hebben haar gevraagd of we haar tekst mochten gebruiken. Wel heb ik haar gezegd dat we haar naam en de naam van haar zoon zouden weglaten. Ze was helemaal akkoord.

 

Jambo MAMA & PAPA RAINBOW!

I clearly remember the day my Son joined Rainbow 4Kids! in class 3 under Teacher Barnice, He had stayed home a whole term due to lack of school fees. Ididnt know what to do with him or where to take him! i had no idear of any school becouse whichever school iwould have thought of no mater how cheap it could have been still it was vert expensive to me, becouse i couldnt afford even a pair of uniform at that moment. Luckly 1 of your Teacher knewed my situation! i remember she came to me begging for my child to help not me going to ask her for help! when she took him he didnt have the uniform for a full term!  and he was not chased away.  and it's all about the LOVE, CARE and the Suport you have  given to our Children,

The LORD brought you all the way from your country to come and Serve Him Here, by helping the needy. i have no words to expres how thankfull iam to you and all the people you have joined hands in helping us in Kenya.

MAY THE LORD KEEP YOU, PROTECT YOU AND YOUR LOVED ONES And MAY HE BLESS YOU TILL ENTARNITY.

 

Jambo MAMA & PAPA Rainbow!

Ik herinner me nog goed de dag dat mijn zoon naar Rainbow4Kids ging! In klas 3 bij juffrouw Bernice was hij een heel semester thuis gebleven wegens gebrek aan schoolgeld. Ik wist niet wat ik met hem moest doen of waar ik hem mee naartoe moest nemen! Ik had geen idee van welke school dan ook, want welke school ik ook had kunnen bedenken, hoe goedkoop het ook had kunnen zijn, het was nog steeds erg duur voor mij, omdat ik op dat moment zelfs geen uniform kon betalen. Gelukkig kende één van je leraars mijn situatie! Ik herinner me dat ze naar me toe kwam smekend om mijn kind, niet dat ik haar om hulp ging vragen! Toen ze hem nam, had hij het uniform niet voor een volledige termijn en toch werd hij niet weggejaagd.

En het gaat allemaal om de LIEFDE, ZORG en de STEUN die je aan onze kinderen hebt gegeven.

De HEER heeft je helemaal uit je land gebracht om Hem hier te komen dienen, door de behoeftigen te helpen. Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe dankbaar ik ben aan u en alle mensen die samen met u de handen ineengeslagen hebben om ons in Kenia te helpen.

MOGEN DE HEER VAN U HOUDEN, U EN UW GELIEFDEN BESCHERMEN EN MOGEN HIJ U ZEGENEN TOT IN DE EEUWIGHEID.

 

 

Nieuws uit ons achtste leerjaar

Weet u het nog? Op 4 januari mochten onze kinderen weer terug naar school en zijn ze gewoon verder gegaan waar ze op

17 maart 2020 gestopt waren, dus begon het tweede trimester van het schooljaar 2020.

De leerlingen van klas 8 echter begonnen aan het derde trimester omdat zij al vanaf oktober 2020 terug naar school mochten.

Morgen, maandag 22 maart beginnen zij aan het verplichte staatsexamen. In alle scholen in heel Kenia wordt hetzelfde examen afgenomen. Men noemt dit het KCPE examen. De leerlingen die minimaal 350 punten behalen, kunnen door de middelbare scholen uitgenodigd worden om bij hen verder te komen studeren en krijgen hiervoor dan ook een subsidie van de Keniaanse regering.

 

Op onze school zijn er een paar mooie tradities die doorgaan voordat de examens beginnen.

De eerste is de ‘prayersday’. Op deze dag komen leerlingen en leerkrachten bijeen om te bidden om Gods zegen te vragen over het verloop van de examens.

Een andere traditie is de jaarlijkse schoolreis naar het Haller Park, ten noorden van Mombasa, met aansluitend tijd om te ravotten aan het strand en te genieten van een lekker ijsje. Deze schoolreis wordt de kinderen aangeboden door onze Belgische sponsor Goveco (www.goveco.com). Voor onze kinderen is deze schoolreis een dag om vol verlangen naar

uit te kijken, voor hen is het dus een grote teleurstelling dat er omwille van de corona regels geen uitstappen mogen georganiseerd worden.

 

Maar gelukkig werd er een mooi alternatief gevonden. Op dit moment is Ward, een enthousiaste monitor bij Kazou,

bij ons aan de slag als vrijwilliger. Met al zijn ervaring en gesteund door het Keniaanse Rainbow4kids team en sponsor Goveco, organiseerde hij in de lokalen van de Rainbow Talent Academy een dag die de kinderen niet snel gaan vergeten.

Ze konden zich uitleven in verschillende workshops zoals koken, sieraden maken, dansen en nog meer leuke dingen aangepast aan hun leeftijd.

Ward heeft ons beloofd om in de loop van de week een uitgebreide verslag met foto’s te sturen, zodat we dit van dichtbij kunnen herbeleven. Dank aan iedereen, in het bijzonder aan Ward, die zich hebben ingezet om er iets moois van te maken.

 

Wij wensen al onze leerlingen veel succes bij de examens.

 

Klas 8 bij het begin van de workshops in de Rainbow Talent Academy, 20 maart 2021

 

 

Voor de aanvang van de workshops, wenst mama Rainbow de kinderen via zoom vanuit Lennik een leuke dag en veel succes met de examens

 

De kinderen kijken en luisteren met volle aandacht naar wat mama Rainbow hun te vertellen heeft

 

 

Heropening internaat

Omdat voor het 8ste leerjaar het derde trimester is begonnen, breekt ook de tijd aan om zich voor te bereiden voor het eindexamen. Tijdens de voorbereiding en de eigenlijke examens verblijven de leerlingen volgens een internaat formule op school.

Aangezien het al meer dan een jaar geleden is, dat de slaapzalen werden gebruikt, was een grote opkuisbeurt echt wel nodig.

Onder leiding van hun leerkracht werden de matrassen en dekens naar buiten gebracht om in het zonnetje te luchten.

Werd er gepoetst en de muskietennetten opgehangen.

Vanaf morgen, woensdag 6 januari, blijven ze slapen op school om hun examens voor te bereiden.

 

   

   

   

   

 

4 januari 2021: eindelijk terug naar school

Normaal begint in Kenia begin januari het nieuwe schooljaar. Net zoals bij ons op 1 september gaan de kinderen dan op zoek naar hun nieuwe klas en leraar of lerares. Maar omwille van de schoolsluiting sinds 16 maart 2020 verloopt het deze keer wat anders. Iedereen keert terug naar de klas waarin hij of zij in maart gestopt is. Met andere woorden, het is vandaag de start van het tweede trimester van het schooljaar 2020. Behalve voor de leerlingen van klas 4 en 8. Voor hen begint het derde trimester omdat zij reeds in september 2020 terug naar school mochten komen om te zien of er volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie van onderwijs kon gewerkt worden.

 

Dus op 4 januari eindelijk terug naar school. Het werd een rustige start na maanden thuis te zitten. Veel blije gezichten maar bij de kleutertjes was er toch ook af en toe een traantje te bespeuren.

De Covid regels werden overal toegepast.

Hierbij enkele sfeerfoto’s van deze eerste schooldag.

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

 

 

Om 2020 af te sluiten

In het kerstnummer (december 2020) van de 'Vereniging voor Adoptiekind en Gezin vzw' verscheen een mooi artikel over ons project.

Met dit artikel sluiten we een bewogen 2020 af samen met de wil om er vanaf 4 januari 2021 weer in te vliegen,

als de scholen in Kenia weer open mogen. 

 

   

 

 

 

 

Corona of Covid-19 in Kenia

En dan worden we plots opgeschrikt door de berichten die ons vanuit België bereiken. Op 12 maart maakt de regering bekend dat heel het land in lockdown gaat, te beginnen op zaterdag 14 maart. Scholen, bedrijven en winkels sluiten en wij vragen ons af of we in Kenia hiervan gespaard zullen blijven.

 

Maar al snel blijkt dat in datzelfde weekend ook in Kenia de eerste verschijnselen van het nieuwe corona-virus toeslaat, weliswaar in Nairobi, maar toch al in Kenia. Door de Keniaanse regering worden er onmiddellijk maatregelen getroffen.
Op maandag 16 maart moeten op bevel van de regering alle scholen gesloten worden voor onbepaalde tijd.

Rainbow4Kids volgt dit ernstig op. Er is alleen een permanentie van de schooldirecteur Mr. Barasa afwisselend met mevrouw Joyce of mevrouw Fatuma.

 

De regering besliste eveneens dat er geen personen uit landen waar het coronavirus is uitgebroken Kenia binnen mogen. Geplande bezoeken van teamleden en vrijwilligers zijn voorlopig uitgesteld. Momenteel zijn nog enkele vrijwilligers en leerkracht Marleen van de Rainbow Talent Academy aanwezig. Marleen komt dit weekend terug naar huis.
Wij wensen ons Keniaans team en alle leerlingen het allerbeste en hopen ze gezond terug te zien.

 

Zodra de school weer geopend mag worden, laten we dit via onze website en Facebook weten.

 

Een update over het corona-virus in Kenia, kunt u lezen door naar de startpagina te gaan en daar door te klikken naar

'Covid 19' (linker kolom) of door de rechtstreekse link: https://www.rainbow4kids.be/nl/?p=19 te gebruiken.

 

 

Zwaar onweer

Op maandag 2 maart was er minder goed nieuws want er was een zwaar onweer met veel wind. Een deel van het dak van klas 5 waaide weg en er stonden veel klassen onder water.

Gelukkig werd het dak snel hersteld en konden de lessen op dinsdag terug doorgaan.

 

     

 

 

Spirulina in Kenia

In de maand februari kwam er een samenwerking tot stand met de NGO ‘Secteur 10’ over het gebruik van Spirulina.

Omdat spirulina bij ons nog weinig bekend is, hierbij wat meer uitleg over zowel ‘Secteur 10’ als spirulina

 

‘Kugawana Spirulina’

‘Kugawana Spirulina’ is de naam van een van de twee spirulina-boerderijen gerund door ‘Secteur10’, een kleine NGO opgericht door een Nederlands echtpaar dat in het zuiden van Frankrijk woont.

Als Spirulina-telers in Frankrijk voor commercieel gebruik sinds 2005, besloten ze in 2008 een spirulina-boerderij in een klein dorp in Burkina Faso te starten om de gemeenschap van de ‘10de sector’ van Ouahigouya, een stad in het noorden van dit Afrikaans land te helpen. Deze plaats gaf de naam ‘Secteur10’ aan de NGO.

In deze boerderij wordt de spirulina gekweekt door 3 lokale werknemers en verspreid onder alle kinderen van de dichtstbijzijnde basisschool (met rijst en bonen ook gefinancierd door de NGO).

Dit voedingsprogramma had een grote impact op het onderwijs en de gezondheid van de kinderen in het dorp: omdat er niet eerder op school werd geluncht, stuurden steeds meer ouders hun kinderen naar school, en die kinderen konden elke dag van goed eten profiteren.

Terwijl in 2008 slechts 55 kinderen naar de door onze NGO gesponsorde basisschool gingen,

waren er eind 2019 reeds 680 leerlingen!

 

Een tweede project in Kenia: Kugawana spirulina

Omdat het eerste project goede resultaten opleverde, besloten de oprichters, vergezeld door andere vrijwilligers (voornamelijk familieleden), in 2015 een tweede project in Kenia te starten. De boerderij is gelegen in Muhaka, een klein dorp op 40 km ten zuiden van Mombasa, in de provincie Kwale in Zuid-Kenia, en heeft momenteel 6 locals in dienst.

De naam van de boerderij is ‘Kugawana Spirulina’, wat ‘Spirulina om te delen’ betekent in de lokale taal, Kiswahili.

 

Het doel van dit tweede project is ook om spirulina te bieden aan degenen die het het meest nodig hebben: kinderen die geen uitgebalanceerd voedsel krijgen, ernstig ondervoede kinderen, HIV-patiënten, zwakke mensen.

Naast het leren kweken van spirulina, het kweken en verspreiden van spirulina, helpt de NGO de gemeenschap ook bij andere kwesties. De vrijwilligers van de NGO startten bijvoorbeeld een sponsorprogramma met de middelbare school van Muhaka om bijna 50 studenten uit behoeftige gezinnen te helpen, zodat ze niet van school konden worden gezet omdat de schoolfee niet betaald kon worden.

 

Waarom Spirulina?

Spirulina is een micro alg die bekend staat als zeer rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen. Het wordt ook wel ook wel 'wonderbaarlijke algen' genoemd. Spirulina is ideaal om te vechten tegen ondervoeding in Afrika, waar helathy voedsel moeilijk te krijgen is.

Natuurlijk groeiend in Lake Tchad, ontdekten onderzoekers dat mensen die in de buurt van de kust woonden in een perfecte gezondheidstoestand waren in vergelijking met de meeste andere mensen in dat land. Het Afrikaanse klimaat dat van nature warm is, maakt het echt geschikt voor spirulina-landbouw.

Met slechts 5 gram inname van spirulina per dag kunnen kinderen met ondervoeding binnen enkele weken weer gezond worden. We zagen in Burkina een heel zwak kind dat in goede conditie was na 5 of 6 weken spirulina te gebruiken.

Voor meer info: http://www.secteur10.fr/kugawana-spirulina/

 

Zicht op de kweekvijver van spirulina.

 

 

Gebruik van spirulina op onze school

Een grote dag voor ‘Sector10’ eindelijk het begin van de distributie van Spirulina in Kenia!

10 jaar na Burkina Faso hebben we gisteren ons voedselprogramma gelanceerd in een basisschool in Kenia, de Rainbow4Kids primaryschool met 443 kinderen.

 

In deze school die door een Belg met het hart op de juiste plaats is gesticht, komt 80 % van de kinderen uit zeer achtergestelde kringen, krijgen niet altijd 3 maaltijden per dag en vooral op een onevenwichtige manier.

In die zin is een lepel spirulina waardevol voor hen: het kan de vele tekortkomingen van de meeste kinderen aanpakken.

Een hoogtepunt voor ons na 3 jaar aanwezigheid in Kenia en nadat we heel veel barrières hebben moeten nemen.

 

Voordat we de kinderen hun eerste maaltijd met spirulina gaven, hebben we hen een eenvoudige presentatie gegeven om hen uit te leggen wat spirulina was.

 

Het was een geweldig moment om te delen, met verrassende aandacht en mooie reacties van de kinderen.

 

Het team van ‘Secteur 10’ en ‘Rainbow4Kids’

 

Onze keuken

 

Uitleg in de refter aan de kinderen over wat spirulina is

 

En vinden de kids het lekker? Bekijk hun gezichten eens, die zeggen: lekker!!!

      

 

Rainbow4Kids dankt heel hartelijk de vrijwilligers van ‘Secteur 10’ om onze school uit te kiezen om mee in te stappen in hun project voor gezonde voeding voor onze kids.

 

 

Photo shoot

Nadat de klassenlijsten in orde waren, was het moment van de jaarlijkse fotoshoot aangebroken. Cisse heeft er zijn werk van gemaakt. Meer dan 400 leerlingen mochten poseren, ook de leraren kwamen aan de beurt en tot slot werden ook de klasfoto’s gemaakt. Al deze foto’s zijn te bewonderen op onze website: https://www.rainbow4kids.be/nl/?p=12

 

 

Afscheid van Alex

Onze sympathieke kookleraar Alex van de Rainbow Talent Academy is op 17 januari 2020 plots overleden.

Nadat hij jaren had gewerkt in de toeristenhotels in Diani Beach, was hij nu al een tijdje de grote bezieler van de Hotel Academy, onderdeel van de Rainbow Talent Academy. Hij leerde de Keniaanse jeugd alles over werken in de horeca.

Alles kwam aan bod, van leren hoe je een menu opstelt, aankopen doen bij de plaatselijke handelaars en het bereiden van de maaltijd zelf. Maar ook hoe je de gasten in de watten moet leggen door te leren hoe je de tafel dekt, opdient en afruimt, maar vooral ook hoe je gasten verwelkomt.

 

 

Op dinsdag 21 januari werd er een afscheidsceremonie gehouden op de Rainbow Talent Academy. Zijn leerlingen en vrienden hebben hier getuigd over hoe geliefd hij was.

Het was zijn wens om gecremeerd te worden en om zijn as te verspreiden in de Indische Oceaan zodat hij kan vliegen en reizen in het water.

Rust zacht, lieve Alex.

 

 

Werken in en rond de school

Tijdens de grote vakantie en ook nog in januari werd er flink gewerkt in en rond de school. Het meest in het oog springend is wel de mooie muurschildering op de buitenmuur aan de ingang van de school. Ook de betonnen palen van het afdak kregen een Afrikaanse look. Tevens werd er ook een begin gemaakt met het plaatsen van zonnepanelen, zodat we onze eigen elektriciteit kunnen opwekken. Maar ook waren er werken aan de staff room en het bureau van de directeur-manager.

 

   Onze geschilderde omheiningsmuur

 

De palen onder het afdak kregen een Afrikaans look

 

 

De eerste zonnepanelen geplaatst boven klas 8 

 

 

Ook de flexibele scheidingswand onder het afdak op de speelplaats kreeg een mooie tekening

 

 

De ingang naar het bureel van Mr Barasa en de staff room werden verplaatst naar de voorkant van de school,

juist onder het grote logo

 

 Het vernieuwde bureau van Mr Barasa

 

 

De vernieuwde staff room, annex bibliotheek

 

 

 

Start 2020

Begin van een nieuw jaar, betekent in Kenia ook het begin van een nieuw schooljaar, het 11de alweer in onze eigen school.

Zoals ieder jaar is het bij het begin van het schooljaar altijd weer afwachten, of alle kinderen terugkeren naar de school. In niets te vergelijken met de situatie bij ons. Kinderen blijven weg om allerlei redenen. De belangrijkste is wel omdat ze met hun gezin teruggekeerd zijn naar de streek waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Die eerste dagen en weken is het dus een komen en gaan van kinderen. De nieuwe worden eerst getest om te kijken naar welk leerjaar ze mogen gaan.

Bovendien zijn er ook leerkrachten die de school verlaten hebben en vervangen zijn door nieuwe. Ook deze moeten het lesgeven op de Rainbow4Kids school gewoon worden.

Op het einde van de eerste maand hebben we uiteindelijk de definitieve klassenlijsten kunnen maken en vastgesteld dat er 25 kinderen niet zijn teruggekomen en dat we maar liefst 443 kinderen hebben ingeschreven, een record aantal kinderen.

De kleuterafdeling bestaat uit 133 kinderen, verdeelt over de babyklas (20); peuterklas (39); 1ste kleuterklas (36) en 2de kleuterklas (38).

En in de lagere school zijn er 310 leerlingen en is de verdeling als volgt: graad 1 (41); graad 2 (37); graad 3 (34); graad 4 (41); klas 5 (42); klas 6 (45); klas 7 (38) en klas 8 (32).

 

 

 

 

Terugblik op 2019

Samen met onze beste wensen voor een Zalig Kerstfeest en een gelukkig 2020, nemen wij u met dit filmpje mee naar Kenia.
Geniet samen met ons, van de meest opvallende momenten van 2019.

https://youtu.be/_QH72loBOks

 

 

Graduation day

Op 3 november had de graduation day plaats. Deze dag is de plechtige afsluiting van de jaren op de kleuterschool. Tijdens deze plechtigheid in het bijzijn van de directie, leerkrachten en alle ouders worden naar dankwoorden geluisterd; de diploma's uitgedeeld en om te besluiten is er taart en pilau voor alle genodigden.

 

 

Prayersday

Voordat de staatsexamens voor de leerlingen van class beginnen, wordt er altijd een prayersday gehouden om Gods zegen te vragen voor de komende examens.

 

 

 

Regen, regen en nog eens regen

In oktober werden we geplaagd door heel veel regen.

 

 

 

Extra vitamientjes

In de loop van september zijn we begonnen met onze kinderen iedere middag een stukje fruit - watermeloen of banaan -

te geven. Onderdirectice Fatuma zorgt ervoor dat het fruit gewassen wordt, in stukjes verdeeld en uitgedeeld wordt.

Op de foto's kun je aan de gezichtsuitdrukking van de kinderen zien, dat het smaakt.  

 

Eerst de meloen wassen, in stukken snijden en... smullen maar

   

 

En hetzelfde met de bananen

 

   

 

 

Yes, we did dit!

Als je in ons archief van de nieuwsbrieven gaat zoeken, weet je dat dit slaat op de officiële opening van onze eigen school,

de Rainbow4Kids primary school, die in september 2009 plechtig in gebruik werd genomen. Dat wil dus ook zeggen dat onze school reeds 10 jaar bestaat en dat mocht gevierd worden.

 

     

Het begon 's morgens met het overhandigen van een oorkonde en een brief voor Mama en Papa Rainbow, vanwege het personeel van de school. 's Middags was er een feestelijke lunch voor de hele schoolbevolking. En dat werd gesmaakt!!!

 

 

 

Zwerfvuil opruimen

Onze kinderen uit class 3 gingen, onder leiding van de vrijwilligers die in september aanwezig waren, rond de school het zwerfafval opruimen.

Het is belangrijk dat ze leren hoe ze afval moeten sorteren, zowel op school als thuis, en hoe ze hun omgeving proper kunnen houden.
Voor deze gelegenheid waren ze uitgedost met herbruikbare materialen.

   

   

 

 

Vrijwilligers september 2019

In september mochten we weer een flinke groep vrijwilligsters verwelkomen die ons voor een langere of korte periode zijn komen helpen. Na een hartelijk welkom door Mama Rainbow en een dansje van de kinderen, voelden zij zich gelijk welkom.

 

 

Rainbow Happening 2019

De belangrijkste activiteit van en voor Rainbow4Kids is zeker en vast de tweejaarlijkse happening die doorgaat in Vlezenbeek. Op zaterdag 31 augustus was het de vierde keer dat deze happening onder grote belangstelling plaats had.

 

 

Hierbij enkele sfeerbeelden:

De grote schuur van Bart Keymolen staat gereed om al de vrienden van Rainbow4Kids te ontvangen

 

Ook onze winkel met veel Keniaans handwerk staat klaar

 

Vooral veel aandacht voor onze exclusieve collectie sieraden.

Deze worden gemaakt op onze Rainbow Talent Academy en verkocht onder de naam 'Amini'

 

Gezelligheid troef met lekker eten en drinken

 

 

De maand juli bij Rainbow4Kids

De maand juli is bij Rainbow4Kids één van de drukste maanden van het jaar. Ieder jaar komen er gedurende deze maand teamleden en vrijwilligers om voor enkele weken mee te draaien op het project. Hieronder een overzicht van wat er in de maand juli allemaal gebeurden.

 

Vrijwilligers in actie

Hier volgt een overzicht van de activiteiten van onze vrijwilligers en teamleden ter plaatse. We hebben ze per onderwerp gerangschikt.

 

Amini juwelen

Dankzij vrijwilligers die in het ‘Swahili Beach Ressort’ logeren, zijn we er in geslaagd om onze ‘Amini’ juwelen in de souvenirshop van het hotel te verkopen. Deze collectie werd ontworpen en gecreëerd door Amos en zijn studenten op onze Rainbow Talent Academy.

Op onze tweejaarlijkse happening op zaterdag 31 augustus 2019 in Vlezenbeek, kun je er kennis meemaken en eventueel aankopen.

 

Apotheek

De schoolapotheek nakijken en weer up-to-date maken is een jaarlijks terugkerend karweitje voor de verpleegsters onder de vrijwilligers.

 

EHBO

Op maandagvoormiddag staat er op de Rainbow Talent Academy theorie op het programma.
Op verzoek van Alex is verpleegster Karlien langs geweest om de studenten wegwijs te maken in de grondbeginselen van de EHBO.

Karlien omschrijft het zelf als volgt: vandaag EHBO gegeven in de Rainbow Talent Academy. Van brandwonden, snijwonden tot de Heimlich maneuver. De studenten waren zeer geïnteresseerd, oefende zelf de veiligheidshouding in en stelden veel vragen. Iedereen veilig in de keuken en thuis!

 

Gordijnen

Vorig jaar kregen alle klassen van de lagere school nieuwe gordijnen voor hun kasten. Omdat er nog overschot was, kregen dit jaar ook een aantal gemetselde kasten een gordijn.

 

Post

Zoals ieder jaar is er ook dit jaar post uit België meegekomen voor onze kinderen. Dank aan al de sponsors die ons deze post tijdig bezorgd hebben.

Tijdens de eerste week werd alles per klas gesorteerd, zodat we in de tweede week van juli in alle klassen kinderen konden blij maken met post van hun sponsor.

Hierbij enkele foto's, meer zijn er te vinden op onze Facebook. 

 

Schilderen

De deuren van de Talent Academy kregen een nieuw kleurtje.

 

Scouts

Lisa en Karlien, twee van onze vrijwilligsters zijn ook allebei leidsters van de scouts 'Bergrakkers' uit Tienen. Ze zijn zo gemotiveerd dat ze de scoutsgroep van Rainbow4Kids op sleeptouw hebben genomen en hun hebben laten zien hoe in België aan scouting wordt gedaan. Via een filmpje konden ze kennismaken met de werking van hun Vlaamse groep en werd hun aangeleerd hoe ze een voetbalgoal konden sjorren.

Iedere dinsdag komt de groep na schooltijd bijeen en ze hebben een veertigtal leden.

 

 

Strand

Op een mooie maandagmorgen trokken onze vrijwilligers met de eerste keuterklas naar het strand. Ook al ligt het strand niet ver van de school, de kleuters gaan daar zelden naar toe, ook niet met hun ouders. Dit was dus een echte belevenis. Op de foto's kun je zien hoe ze genieten van dit uitje.

 

Website

Je kunt ook vanuit thuis werken aan de website en Facebook. Maar als je dit ter plaatse kunt doen, voel je je er veel meer bij betrokken.

 

Zakdoeken

Vorig jaar stelden we vast dat geen enkel kind een zakdoek gebruikt om zijn of haar neus te snuiten. Toen ontstond het idee om er voor te zorgen dat ieder kind in 2019 minstens één zakdoek zou krijgen. Dankzij de hulp van veel lieve mensen zijn we dit jaar teruggekeerd met meer dan duizend zakdoeken. Zakdoeken in alle formaten en kleuren, waaronder heel wat zelfgemaakte.

Ieder kind en ieder personeelslid kreeg in het begin van de maand een zakdoek. Bij het begin van het nieuwe schooljaar in januari, krijgen ze er nog eentje.

De jongens stoppen de zakdoek in hun broekzak, de meisjes maken ze vast met een veiligheidsspeld op hun uniformkleed en de kleintjes steken ze in hun rugzakje.

 

Je kunt een zakdoek natuurlijk ook gebruiken om je te vermommen.

 

 

Dank aan onze vrijwilligers en teamleden voor hun inzet voor Rainbow4Kids gedurende de maand juli voor een kortere of langere periode.

Anne - Denise - Elise - Ingrid - Karlien - Katrien - Laura - Lisa - Lize - Mary Rose - Sophia - Wim: Asante sane.

 

 

Op de Facebook van RoBa’s Dancefactory lezen we op 22 augustus:

Onze docent Elise ging in juli naar Kenia. Door een heus sponserbedrag van Roba's Dancefactory, collega's, vrienden en familie kan ik met heel veel trots zeggen dat we hebben kunnen investeren in lessen seksualiteit, EHBO en andere belangrijke levenslessen voor de kinderen van Rainbow4Kids!

 

 

Geboorte

Op 14 juli werd Sheila Murila, de juffrouw van onze peuterklas, mama van een mooie, flinke zoon. Hij kreeg de naam Jayden en woog bij de geboorte 2,888 kg. Hierbij een foto van de trotse moeder met Jayden. Van harte geluk gewenst.

 

 

Personeelswissel

Op 1 juli hebben we afscheid genomen van twee leerkrachten, Geoffrey Mosoto (klas 4) en Mwanamisi Juma (klas 5). Door deze wijzigingen werd taakleraar Salim Nassor klastitularis van klas 5. En werden er ook 2 nieuwe leerkrachten aangenomen, namelijk Shukran Athuman Shibe voor klas 4 en Eglene Atuo als taalkeraar.

 

 

 

Schoolreis achtste leerjaar

Ook dit jaar zijn onze leerlingen van het laatste jaar, dankzij de sponsoring van de firma Goveco, weer op schoolreis geweest naar het Haller Park.
Dit verloopt iedere keer volgens hetzelfde stramien, eerst een bezoek aan de dieren in het bekende Haller Park in het noorden van Mombasa en daarna naar het strand om lekker te ravotten. Tussendoor genieten ze nog van een lekker ijsje. Het was weer een topdag!!!

 

 

Onze nieuwsbrieven verschijnen vanaf nu ook in het Engels

 

 

Op onze speelplaats werden enkele bijkomende lokalen gemaakt

Bij onze speelplaats hoort ook een overdekte ruimte. Deze wordt gebruikt voor zowel schoolse- als niet-schoolse activiteiten. Denk maar aan turnlessen, dansen en oudervergaderingen. Tot nu was dit één grote open ruimte. Heel fijn voor activiteiten waar veel plaats voor nodig is of als het eens regent, maar minder geschikt om te werken met kleinere of meerdere groepen tegelijk.

Dit probleem hebben we nu op een degelijke manier kunnen oplossen door een drietal flexibele scheidingswanden te voorzien, zodat de ruimte in vier aparte delen kan ingedeeld worden. Al bij al een hele verbetering, en deze ruimte wordt vanaf nu dus nog functioneler gebruikt.

 

Hier wordt de gehele ruimte gebruikt om al spelenderwijze te leren omgaan met cijfers.

 

Op deze manier kunnen we beschikken over vier bijkomende lokalen.

 

Zo zien de nieuwe klasjes eruit. Ook de banken zijn nieuw en vooral stevig!

 

Als we de klasjes niet nodig hebben, draaien we de 'muren' weg en beschikken we terug over een grote ruimte.

 

 

Wist je dat Rainbow4Kids zich ook inzet voor het milieu?

Water is in Kenia een heel kostbaar iets. Gelukkig kunnen we gebruik maken van regenwater dat wordt opgevangen en naar verschillende tanks geleid. Dit water wordt gebruikt in de keuken, voor de afwas, toiletten en de kuis van de klassen.

 

Als het eten gedaan is, wassen de kinderen zelf hun eetgerief af. In het verleden werden hier grote plastieken bassins voor gebruikt en werd er ook rijkelijk met het water geknoeid.

 

Daarom werd besloten om een degelijke constructie te maken, waarbij de kinderen niet alleen al rechtstaande de afwas kunnen doen, maar waar ook veel minder water wordt gebruikt en er dus ook minder wordt verspeeld.

 

 

Na de lunch krijgen al de kinderen een beker water. Deze wordt om verspilling tegen te gaan, uitgeschonken door een leerkracht. Dit is geen regenwater, maar drinkbaar water dat door de school wordt aangekocht.

 

 

Het nieuwe schooljaar na een maand

In januari zijn we vol goede moed en al voor de elfde keer gestart met een nieuw schooljaar.

Nu, na een zestal weken krijgen we pas een echt zicht op het aantal leerlingen dat dit jaar bij ons school volgen.

In de eerste weken worden er dagelijks nieuwe kinderen ingeschreven en komen er ook nog steeds leerlingen terug van hun verblijf op ‘country’ bij familie tijdens de afgelopen grote vakantie en zoeken de schoolbanken weer op.

 

Op dit moment, 14 februari, zijn er juist geteld 400 leerlingen ingeschreven.

Ze zijn als volgt verdeeld:

Kleuteronderwijs: 106 kinderen

Peutertuin: 16 kinderen

1ste kleuterklas: 35 kinderen

2de kleuterklas A: 25 kinderen

2de kleuterklas B 30 kinderen

 

Onderbouw 108 kinderen

Graad 1: 36 kinderen

Graad 2: 36 kinderen

Klas 3: 36 kinderen

 

Bovenbouw 186 kinderen

Klas 4: 43 kinderen

Klas 5: 42 kinderen

Klas 6: 39 kinderen

Klas 7: 39 kinderen

Klas 8: 23 kinderen

 

De foto’s van onze 400 leerlingen kunt u terugvinden op de bladzijde ‘Gesponsorde kinderen’.

De foto’s van de leerkrachten en in welke klas hij of zij les geeft vindt u op de bladzijde ‘Kernteam’ bij de rubriek ‘Keniaans kernteam’.

 

Voor onze koks betekent dit groot aantal leerlingen, dat zij dagelijks ontbijt en lunch voorzien voor ongeveer 425 personen.

 

Ondertussen kregen we ook bericht wanneer de verschillende vakanties in 2019 doorgaan.

 

 

Onze Keniaanse leerkrachten en nieuwe leerkrachten

 

Groepsfoto van ons Keniaans lerarenteam samen met Mamma Rainbow (Katrien) en Dany, de oprichters van Rainbow4Kids, bij het begin van het nieuwe schooljaar.

 

Bij aanvang van een nieuw schooljaar kan het ook voorkomen dat een leerkracht niet meer komt opdagen. Deze vervangen is gelukkig niet zo moeilijk als in België, er zijn meer kandidaten beschikbaar dan dat er plaatsen zijn.

Vanaf nu is Mr. Salim Nassor, de taakleraar en Mrs Tabia Abdalla de assistente in de eerste kleuterklas PP1.

Wij wensen deze twee nieuwe personeelsleden van harte welkom op de Rainbow4Kids school.

 

 

Nieuwe leerlingen

Kinderen die dit schooljaar voor het eerst naar onze school komen, maken op de eerste dag een toelatingsproef om te zien naar welk leerjaar ze mogen gaan.

 

 

Nieuw schoolgerief

Net als bij ons krijgen de kinderen op hun eerste schooldag nieuwe schriften. In de Keniaanse scholen wordt nog heel veel zelf geschreven door de leerlingen.

 

 

Start nieuw schooljaar 2019

Op maandag 7 januari 2019 werd de start gegeven van het nieuw schooljaar 2019. De hele dag zaten er in de eetzaal geduldig ouders - vooral moeders - te wachten op hun beurt om hun zoon of dochter in te schrijven op onze school.

 

Op dit moment kunnen we nog niet zeggen hoeveel leerlingen er in totaal zijn ingeschreven. Bij ons is iedere leerling aanwezig op de eerste schooldag in september. Maar de Kenianen nemen dit niet zo nauw. Veel van hen, gaan tijdens het groot verlof - november, december - op 'country'. Dat wil zeggen dat het hele gezin terug gaat naar de streek vanwaar ze afkomstig zijn. Meestal wonen de grootouders van onze leerlingen daar nog. Als een van de ouders het geluk heeft om daar een job te vinden, dan blijven ze gewoon daar wonen, zonder de school te verwittigen. Maar voor hetzelfde kunnen ze half januari weer aan de schoolpoort staan om hun plaats in de klas in te nemen.

 

Uit ervaring hebben we geleerd dat we de definitieve leerlingenlijsten pas officieel kunnen opmaken eind januari, begin februari. Dat is ook het moment dat we onze website updaten door alle kinderen op de website in hun nieuwe klas te plaatsen. Vanaf dan kunnen ook al de nieuwe leerlingen gesponsord worden.

 

 

Weet je hoe het schooljaar 2019 er uit ziet?

Het Keniaans schooljaar loopt gelijk met de kalender, met andere woorden, het nieuwe schooljaar begint steeds in januari. En het is opgedeeld, zoals bij ons in drie trimesters. Het schooljaar 2019 ziet er dan als volgt uit:

 

·         Eerste trimester:

o    7 januari 2019 tot en met 5 april 2019             =     14 weken

·         Tweede trimester:

o    29 april 2019 tot en met 2 augustus 2019       =    14 weken

·         Derde trimester:

o    26 augustus tot en met 25 oktober 2019         =    09 weken

·         Examen periode:

o    28 oktober tot en met 2 november 2019          =    01 week

 

Er wordt dus in totaal 38 weken naar school gegaan. Naast de drie grotere vakanties zijn er ook nog twee kortere voorzien, in de eerste termijn van 18 tot en met 24 februari en in de tweede termijn van 17 tot en met 23 juni 2019.

 

 

Beste wensen

Graag bieden wij onze beste wensen aan voor een Zalig Kerstfeest en een gelukkig 2019.

Dank aan al de vrienden, vrijwilligers, sponsors en sympathisanten voor hun steun aan ons project in 2018.

Mogen wij ook in 2019 weer op jullie steun en sympathie rekenen?

 

Het Rainbow4Kids team België & Kenia en al de kinderen van de Rainbow4Kids primary school.

 

 

 

 

 

Hoe hebben onze leerlingen uit het achtste leerjaar het gedaan?

Zoals je elders al kon lezen, moeten al de laatstejaars leerlingen deelnemen aan het verplicht staatsexamen. In alle scholen in heel Kenia wordt hetzelfde examen afgenomen. Men noemt dit het KCPE examen. De leerlingen die minimaal 350 punten behalen, kunnen door de middelbare scholen uitgenodigd worden om bij hen verder te komen studeren en krijgen hiervoor dan ook een subsidie van de Keniaanse regering.

 

Dit zijn de uitslagen van onze gasten, alfabetisch gerangschikt:

Abdul Hakimu Muli 312; Abigeal Imali 240; Caren Tuva 269; David Mulwa 191; Esther Dickson 241; Esther Kerubo 353;

Faith Mukami 279; Grace Mumbi 264; Haluwa Hiribae 286; Hawa Dickson 240; Hellen Muhonja 302; Ian Waithaka 252,

Ivy Wanjuku 315; Jackson Mwinzi 297; Jawa Nyundo 360; Juliet Mundu 241; Kelvin Nijana 354; Lawin Guyavi 292;

Makame Omari 242; Melan Sada 333; Mercy Kasyoka 286; Mercy Mpa 285; Mwanaidi Hemedi 274; Newton Kiziri 245; Patricia Wanjiku 272; Rachel Rophas 258; Richard Kazungu Safari250; Sakina Hiribae 186; Simon Sombiroi 310;

Stacy Kamonya 305 en Teresia Jackson 264.

 

In totaal werden er 8598 punten verdiend, met een klasgemiddelde van 277,35 punten per leerling.

Volgens het Keniaans schoolsysteem hebben 3 van onze 31 leerlingen recht op een subsidie om in het middelbaar onderwijs te starten.

Wij wensen al de leerlingen en hun leerkracht een dikke proficiat met de behaalde resultaten.

 

 

Wist je dat er ook winkeltjes zijn in de buurt van onze school?

Rechtover en naast onze school vind je enkele winkeltjes. Van buiten uit zien ze er in onze ogen niet zo aantrekkelijk uit. Maar weet één ding, je kunt er alles krijgen. En hebben ze het niet, dan gaan ze het voor jouw bij de buren vragen, om je toch maar van dienst te kunnen zijn.

Je vindt er bijvoorbeeld ook een naaister, beenhouwer, meubelmaker, enz.

 

 

 

Recyclage

Vlak voor de school staat de nieuwste aanwinst. De provincie heeft containers geplaatst om te recycleren. Deze zijn niet alleen voor de school bedoeld, je vindt ze overal. Op deze manier probeert men de Keniaan milieubewust te maken.

 

 

Wist je dat er achter onze school ook nog een dorpje ligt?

Achter de school ligt een klein dorpje met een dertigtal huisjes. Eerlijk gezegd, wij zouden het waarschijnlijk hutjes noemen. Het zijn weinig comfortabele woningen, meestal maar één ruimte in de ene hoek wordt gekookt en in een andere hoek, afgeschermd met een doek, is de slaapruimte. In de meeste huisjes is er geen elektriciteit en voor water zijn ze aangewezen op de waterput van Rainbow4Kids. Dankzij Rainbow4Kids werd er een aantal jaar geleden enkele toiletten gebouwd.

Voor de Europeanen die hier op vakantie komen is het onbegrijpelijk dat op slechts 800 meter van zee en strand, dergelijke woningen staan. Achter de grote hotelresorts begint gelijk een heel andere wereld.

Dankzij deze hotels is er wel extra werkgelegenheid voor de Kenianen, ook al zijn de arbeidsvoorwaarden niet te vergelijken met die van onze westerse wereld.

 

 

 

Weet je hoe wij met godsdienst op school omgaan?

Het samenleven met verschillende godsdiensten is zeker in het gedeelte waar onze school staat, geen enkel probleem. Zowel in het straatbeeld als op onze school zie je meisjes met of zonder hoofdoek. Ieders godsdienst wordt gerespecteerd. Er worden afzonderlijke godsdienstlessen gegeven aan de Christenen en de Moslims.

Voor de kinderen die dat wensen is er een ruimte waar ze tijdens de ramadan samen kunnen bidden, terwijl de andere kinderen lunchen.

 

 

Wist je dat wij op het eind van iedere trimester aan de 3 beste leerlingen van de klas en aan de ‘most improved’ leerling een ‘kledij pakket’ geven?

 

 

Wist je dat wij jaarlijks een ‘trofee’ uitreiken aan de klas die de beste resultaten heeft behaald?

 

 

Wist je dat onze oudste kinderen het laatste trimester op school bli