Covid-19

 

Corona of Covid-19 in Kenia

En dan worden we plots opgeschrikt door de berichten die ons vanuit België bereiken. Op 12 maart maakt de regering bekend dat heel het land in lockdown gaat, te beginnen op zaterdag 14 maart. Scholen, bedrijven en winkels sluiten en wij vragen ons af of we in Kenia hiervan gespaard zullen blijven.

 

Maar al snel blijkt dat in datzelfde weekend ook in Kenia de eerste verschijnselen van het nieuwe corona-virus toeslaat, weliswaar in Nairobi, maar toch al in Kenia. Door de Keniaanse regering worden er onmiddellijk maatregelen getroffen.
Op maandag 16 maart moeten op bevel van de regering alle scholen gesloten worden voor onbepaalde tijd.

Rainbow4Kids volgt dit ernstig op. Er is alleen een permanentie van de schooldirecteur Mr. Barasa afwisselend met mevrouw Joyce of mevrouw Fatuma.

 

De regering besliste eveneens dat er geen personen uit landen waar het coronavirus is uitgebroken Kenia binnen mogen. Geplande bezoeken van teamleden en vrijwilligers zijn voorlopig uitgesteld. Momenteel zijn nog enkele vrijwilligers en leerkracht Marleen van de Rainbow Talent Academy aanwezig. Marleen komt dit weekend terug naar huis.
Wij wensen ons Keniaans team en alle leerlingen het allerbeste en hopen ze gezond terug te zien.

 

Zodra de school weer geopend mag worden, laten we dit via onze website en Facebook weten.

 

 

Update: 3 mei 2020: Rainbow4Kids en het corona-virus

We krijgen vaak de vraag hoe het nu gaat met ons project nu ook in Kenia het corona-virus alles bepaalt.

Zoals u ondertussen al in onze nieuwsbrief en op de website heeft kunnen lezen is onze school, op last van de Keniaanse regering sedert 16 maart 2020 gesloten. En ook al is de school gesloten, we laten onze kinderen en het personeel niet in de steek. Hierbij een update van de stand van zaken in en rond de school.

 

Wat hebben we ondertussen reeds gedaan?

  • Wij blijven onze leerkrachten en het andere personeel verder betalen. Wat niet in alle andere scholen gebeurt. Onze directeur Baraza is samen met een leerkracht dagelijks op de school aanwezig.

 

  • 2 leerkrachten hebben vanaf het begin spontaan een whatsapp groep gemaakt met de ouders van hun leerlingen en geven zo thuis opdrachten aan de kinderen. Er zijn daar al heel wat positieve reacties opgekomen.

 

  • Vermits er veel ouders nu geen werk hebben, zijn we aan het overwegen om aan te kondigen dat de schoolfee, (de ouders betalen normaal 1800 KSH (+/- 16 €) per trimester) voor het tweede trimester niet betaald moet worden. Wij ontvangen dan wel ongeveer 800.000 KSH (+/- 7300 €) minder aan inkomsten. Anderzijds besparen we wel 140.000 KSH/maand omdat we geen eten moeten aankopen. Met de hulp van onze sponsors moet dit haalbaar zijn.

 

  • De directie heeft het initiatief genomen om “vakantieboeken” te bestellen. We hebben lang getwijfeld of wij deze niet als school moesten aankopen en aan de ouders geven. Maar het kostenplaatje was wel weer 130.000 KSH (+/- 1200 €) (kleuters: 250 KSH en lager: 300 KSH per boek). Blijkbaar zijn er al veel ouders langs gekomen en hebben ze het bedrag spontaan betaald. Wij hebben dan ook met Mr. Baraza afgesproken dat de ouders die dat boek echt niet kunnen betalen, het van de school krijgen. De leerkrachten vertellen de leerlingen welke 10 oefeningen uit het vakantieboek ze per week moeten oplossen. Op de afgesproken dag (maandag en donderdag) brengen ze hun boek ter correctie naar de school. De hogere klassen gaan er nog extra oefeningen bijkrijgen.

 

Net als bij ons, is het nu het moment om allerlei werkzaamheden die al lang liggen te wachten, eens uit te voeren.

Zo moet het afdak van de opslagplaats waar het gedroogd hout om te gebruiken in de keuken ligt, vernieuwd worden. Ook de watertoren bij de keuken is niet meer veilig. En onze kokkin, Mama Cook, moet ook op een ongemakkelijke manier de grote kookpotten afwassen en wij willen ook geen problemen met de gezondheidsinspectie krijgen. Daarom werd besloten omdat we voor het regenseizoen staan en omdat de watertoren gevaarlijk wordt en omdat de school gesloten is en… omdat een sponsor akkoord was om de opbrengst van hun pasta avond hieraan te besteden, hebben we aan Angelo (onze aannemer) gevraagd om de werken uit te voeren. Ze zijn ondertussen begonnen.

 

 

 

Corona en de gevolgen voor de inwoners

Ook in Kenia komen er allerlei acties op gang om de mensen te helpen met voedsel. Op 30 april werd onze school uitgekozen als verdeel centrum voor 6 dorpen: Mwaweni, Tandoori, Airstip, Manyatta en nog 2 andere. Het Rode Kruis is bij iedereen langs geweest met een lijst met 20 vragen. Elke vraag kreeg een bepaalde score en als je in totaal boven een bepaalde score zat, kreeg je een voedsel pakket. Alleen de mensen die een bewijs hadden mochten langskomen voor een pakket. Er was iemand van het gouvernement aanwezig en ook politie om alles in goede banen te leiden. Er werden op onze school 403 pakketten uitgedeeld. In ieder pakket stak 13 kg maïskorrels, rijst of maïsmeel; 7 kg bonen en 1 liter bakolie.

Op onze Facebook staat een filmpje waarin je kunt zien hoe de verdeling verliep.

Meer foto's en info op de website van Diani Pamoja: http://www.dianipamoja.com.

 

 

 

Voila, met dit nieuws bent u weer helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen bij Rainbow4Kids.

Be safe… en tja… blijf in je kot…

 

PS. Er zijn nog 23 kinderen op zoek naar een lieve sponsor.

Zie https://www.rainbow4kids.be/nl/?p=4&s=1.

 

Update: 7 mei 2020

 

Zoals afgesproken zijn onze leerkrachten op donderdag aanwezig op de school om het huiswerk dat de leerlingen nu thuis maken te verbeteren en om eventueel bijkomende uitleg aan de kinderen te geven.

 

Update: 14 mei 2020

In onze vorige update schreven we dat er tijdens de sluiting van de school wegens het corona-virus werken aan de keuken zouden worden uitgevoerd. Dankzij de sponsoring die we kregen van een pastaavond - en met het akkoord van de inrichters - kon deze verbouwing van start gaan. Tijdens de werken heeft Angelo, onze aannemer, vastgesteld dat de buitenmuur heel onstabiel is. We gaan terwijl ze daar nu toch aan de slag zijn van de gelegenheid gebruik maken om een nieuwe muur te bouwen tussen de nieuwe betonnen palen en daarboven komen dan ventilatieblokken.

 

Update: 15 mei 2020

Vandaag zijn werknemers van de provincie naar de school gekomen om alle gebouwen en de schoolomgeving te ontsmetten.

 

Update 19 mei 2020

Beste Rainbow4Kids sympathisanten,

Hopelijk gaat alles goed met u.

Hopelijk bent u gezond en wel.

Hopelijk probeert u net zoals ons, de corona maatregelen beetje per beetje af te bouwen.

Hopelijk keren we terug naar ons normale leven, een normale handdruk, knuffel of kus ...

 

Zoveel hoop om hier samen door te komen.

Diegene die wellicht het hardst getroffen worden zijn de minst behoede landen of mensen.

Met grote bezorgdheid volgen we wat er gebeurt in Kenia, waar een deeltje van ons hart ligt.

We nodigen u uit om een update van de situatie in onze Rainbow4Kids school te lezen in onze extra nieuwsbrief hieronder.

 

Hoopvolle groeten van het

Belgische en Keniaanse Rainbow4Kids team