Covid-19

 

 

Ter inleiding

Op deze bladzijde van onze website willen wij sponsors, sympathisanten en vrienden van Rainbow4Kids op de hoogte houden van hoe wij op de school omgaan met Covid-19.

 

Zoals u wellicht weet is op maandag 16 maart Kenia ook in lockdown gegaan en werden onder meer alle scholen voor onbepaalde tijd gesloten. Regelmatig plaatsen we hier een update over hoe het er nu aan toe gaat. Het meest recente nieuws staat steeds bovenaan.

 

U kunt ons ook volgen via Facebook:

https://www.facebook.com/pg/Rainbow4Kidsbe-110277329045194/about/?ref=page_internal

 

 

Update 23 december 2020

Op 12 december heeft president Uhuru Kenyatta aangekondigd dat alle kinderen op 4 januari 2021 weer naar school mogen gaan.

Andere jaren begint in januari een nieuw schooljaar, deze keer echter wordt er omwille van de schoolsluiting door corona, gestart met het tweede trimester van het schooljaar 2020, gevolgd door het derde trimester met de overgang naar de hogere klassen. Het nieuwe schooljaar 2021 begint dan op 26 juli 2021.

Voor de leerlingen van klas 4 en 8 die reeds in september terug naar school mochten, is er enkel nog het derde trimester te gaan. Tijdens het derde trimester van de andere leerjaren zal er dus geen klas 4 en 8 meer zijn.

 

Het Ministerie van Onderwijs maakte een heel complex schema dat erin voorziet om vanaf het schooljaar 2023 weer in het normale ritme te zitten. In de tussentijd zijn er bijvoorbeeld dit jaar geen 3 maar 4 lesperiodes en ook de vakanties worden hier en daar wat ingekort. Het zal voor zowel, directie, leraren, kinderen en ouders een aanpassing vragen.

 

 

 

Update 15 november 2020

Het is weer een tijdje geleden dat jullie nog iets van mij gehoord hebben. Het is en blijven bizarre tijden, zowel in Kenia als in België.

 

1)  De president heeft vrijdag weer gesproken in verband met de nieuwe richtlijnen van Covid 19, maar op het gebied van onderwijs is alles nog heel erg vaag. Binnen 2 weken gaat de minister van onderwijs ons de nieuwe schooljaarkalender doorsturen. Tot nu toe moet klas 4 en klas 8 op school blijven tot 23 december2020.

 

Het blijft een groot raadsel hoe ze dit gaan aanpakken. Want nu zitten deze 2 klassen in het tweede trimester en volgend jaar zouden ze dan het derde en laatste trimester beginnen. Maar begin januari 2021 zouden de andere kinderen ook terug naar school komen… Hoe we dit zullen moeten aanpakken weet ik niet. Er doen al verschillende ‘geruchten’ de ronde dat de overheid zal eisen om voor de huidige klas 4 en 8 van dit jaar een lokaal te voorzien en/of te bouwen (dit is onmogelijk voor Rainbow4Kids), andere geruchten zijn dat klas 4 van dit jaar bij klas 5 van volgend jaar zullen samen gevoegd worden.

Ook dit is totaal onlogisch omdat de kinderen van klas 4 van dit jaar alle leerstof hebben gekregen… en wij hebben die ruimte niet om die kinderen in één klaslokaal te zetten. Ook hebben wij niet het budget om extra leerkrachten aan te werven. Enfin we wachten de officiële richtlijnen af.

Wat betreft klas 8 is het nog veel onduidelijker, deze zouden, volgens de plannen, in januari starten met hun laatste trimester en op het einde van dat trimester volgen dan de eindexamens.

 

2)  Ons Keniaans management team blijft er alles aan doen om onze kinderen voldoende te beschermen en om de school Covid vrij te houden. Daarom hebben ze klas 4 en 8 onderverdeeld in groepjes van 6 kinderen, waarvoor telkens 1 leraar verantwoordelijk is gemaakt. Tijdens de speeltijd blijven die groepen samen en kan de leraar beter toezicht houden of ze hun masker aanhouden.

 

     

     

 

3)  Ook werd er beslist om klas 4 gedurende deze corona periode op te splitsen in 4 groepen van 10 kinderen.

Alle leerkrachten van de lagere school werden ingeschakeld om les te geven.

 

4)  Voor de Corona was erop school voor en na de lessen altijd “tuition” (een soort studie), onder toezicht van een leerkracht. Omdat dit buiten het takenpakket valt van de leerkrachten, kregen ze hiervoor een extra vergoeding. Aangezien het voor Rainbow4Kids financieel nu een moeilijke periode is, heeft de directie beslist om de studie voorlopig niet meer te laten doorgaan.

 

5)  Normaal sturen al onze kinderen op het einde van het schooljaar een persoonlijke brief naar hun sponsor met kerst- en nieuwjaarswensen. Dit jaar wordt dit heel moeilijk omdat er maar 2 klassen op school zijn. We hebben beslist dat klas 4 en 8 de gebruikelijke brief gaat schrijven en dat we die brief gaan opsturen naar hun sponsor. En de andere kinderen?

Hun klasleerkracht heeft een brief geschreven en die gaan we naar de sponsor doormailen, zodat we een beetje kunnen besparen op portkosten.

 

6)  MAAR… Corona heeft ook zijn voordelen! Ik ben hier nu sinds 15 september en ik voel me veel rustiger dan anders.

Ik heb eindelijk de tijd om een babbeltje te slaan met de kleuterleidsters en samen het educatieve materiaal dat ze in hun klas hebben eens te bekijken en te herstellen. Deze samenwerking voelt echt goed. Ik kreeg zelfs de vraag van teacher Joyce of ik ook kon helpen in de ‘upper primary’. Want ze dacht eigenlijk dat ik dat niet graag deed. 😉

Ik heb eventjes één van de nieuwe boeken van klas 4 doorgenomen in verband met de onderwerpen die ze moeten geven. Enkele ervan zijn: naaien, schoenen poetsen, koken, … Wat vooral opvalt in het nieuwe leerplan is dat de lessen meer gebaseerd zijn op het gebruik van concreet materiaal (zoals bij ons). Ik weet dat dit niet echt zal gebeuren 😉.

Daarom kwam ik met het voorstel om ‘themadozen’ samen te stellen met alle materiaal erin. De leerkracht moet dan alleen de themadoos nemen (hopelijk 😊) en ze heeft alle materialen die ze nodig heeft om les te geven.

 

            

 Voorbeeld uit het leerboek.                                   In de thema doos: de naaiklas in onze talent school kreeg ooit 12 van deze sets van

                                                                                        Denise. (Gelukkig hebben we ze daar niet gebruikt 😊)

 

7)  Mary Rose en ik zijn onze tweeling James en Jacob, Rose en Anna (kinderen van onze school) gaan bezoeken.

Want de kinderen wonen nu voorlopig bij de grootmoeder, samen met nog 13 andere kleinkinderen, in de Shimba Hills.

Na een avontuurlijke rit door het prachtige landschap werden we verwelkomd door blije gezichten. De kinderen zagen er vooral gezond uit. Het kon niet anders want de mango’s en passie vruchten lagen gewoon voor het rapen op de grond.

Het was leuk om te horen dat Anna haar verantwoordelijkheid neemt als ‘nu’ oudste kleindochter (want Jaqueline is in Maweni gebleven), ze staat ’s morgens om 6 uur op om in de groentetuin te gaan werken en ze maakt ‘ugali’ voor oma en alle kleinkinderen. Ook haar manier van reageren maakte van haar een hele lieve puber. We zijn met een heel tevreden gevoel weer naar huis gegaan.

 

     

         

 

8)  Zelfs na 10 jaar ervaring blijft een school runnen nog altijd een grote uitdaging. Vooral om een team te creëren dat dezelfde doelen nastreeft namelijk: “goed onderwijs en een veilige leeromgeving”.

Spijtig genoeg heeft Mr. Wycliff het reglement geschonden en heeft hij opnieuw een kind gestraft met stokslagen.

(Hiervoor kreeg hij al eerder 2 waarschuwingsbrieven). Stokslagen geven in Kenia is gelukkig bij wet verboden,

maar sommige leerkrachten gebruiken dit nog als een middel om de discipline in hun klas te handhaven.

Na enkele interviews heeft Mr. Isaac zijn plaats in genomen en het voelt tot nu toe goed.

 

Dit is zowat het voornaamste nieuws vanuit het warme Kenia… Hou jullie goed en respecteer elkaars gezondheid!!!

 

Groeten

Katrien - Mama Rainbow

 

 

Update 12 oktober 2020

Sinds de sluiting van de school omwille van corona op 16 maart 2020 eindelijk goed nieuws want op

maandag 12 oktober 2020 mochten de leerlingen van klas 4 en 8 terug naar school.

Hierbij wat sfeerfoto's van de 'eerste' schooldag.

 

     

Al het beschermmateriaal staat gereed: handgel, mondmaskers, ontsmettingsapparaat ...

 

Bij het binnenkomen op school wordt van iedereen de temperatuur genomen.

 

    

Iedereen heeft zijn of haar mondmasker op en respecteert de anderhalvemeter afstand.   

 

    

Onze openluchtklas op de speelplaats.

 

 

Update 30 september 2020

In onze update van 22 september 2020 kon je reeds lezen dat er een vergadering op de school moest doorgaan om de heropening van de scholen op 19 oktober 2020 te bespreken. Elke school kreeg hiervoor richtlijnen vanwege het ministerie van onderwijs en moest dit op zijn eigen manier oplossen. Ook Mama Rainbow was aanwezig op deze vergadering van ons Keniaans team en vertelt in deze update hoe we dit voor onze school gaan oplossen.

 

We kregen 12 bladzijden met de voorwaarden waaraan we moeten voldoen. Ik heb geprobeerd om er een samenvatting van te maken.

 

1.       Oprichten Covid comité: bestaande uit minimum 5 personen, vertegenwoordigers van het management, leerkrachten en van het niet-onderwijzend personeel.

Oplossing: de onder directrices mevrouw Joyce en mevrouw Fatuma, de leerkrachten Mr Ibrahim en Mevr Bernice en de voorzitter van het oudercomité gaan er deel van uitmaken.

 

2.       Gebruik van ontsmettingsgel (sanitizers)

Oplossing: 2 leerkrachten staan ‘s morgens en ’s avonds aan de poort. Iedereen die binnenkomt en naar huis gaat krijgt een ‘druppel’.

We zijn wel nog op zoek naar een betaalbare oplossing. Want tot nu toe is de laagste prijs die we hebben gevonden

8.200 KSH (€ 64,56) voor 20 liter en dit bij een groothandel in Nairobi. En we zullen vele, vele , vele liters nodig hebben.

De aankoop van het ontsmettingsproduct wordt dan ook onze grootste kost gedurende de komende maanden.

 

3.       Wassen van de handen: wanneer en waar?

Oplossing: de handen worden zoals altijd gewassen voor het eten, maar nu ook na iedere speeltijd.

Iedere klas krijgt zijn ‘eigen’ kraan toegewezen binnen de school en de klasleerkracht gaat mee met de kinderen. Zij/hij doet de zeep op hun handen. Het is nog niet beslist waar we de handzeep gaan aankopen.

Angelo, onze steun en toeverlaat bij technische problemen, kwam met het idee om nog extra kranen te voorzien aan de bak waar we nu de borden in afwassen (zie foto). We hebben ze er bewust niet vast opgezet, zodat we ze er altijd afkunnen nemen om later te kunnen gebruiken om een kapotte kraan te vervangen. Want de aankoopprijs van 1 kraan bedraagt

1000 KSH (€ 7,87).

Ook het uurrooster zou aangepast worden, zodat de kinderen meer tijd krijgen om hun handen te wassen

 

4.       Dagelijks ontsmetten van de klassen (= alles wat erin staat), toiletten en alle deurknoppen (klinken)

Oplossing: blijkbaar wordt hiervoor hetzelfde product gebruikt als voor het ontsmetten van de handen. Hiervoor moeten we dan wel een speciaal toestel aankopen (zie foto). Omari, onze nachtwaker op school en de voorzitter van het oudercomité gaan dit ontsmetten iedere avond doen.

 

 

5.       Maskers: ieder kind en leerkracht moet een masker dragen op school. Ze mogen de maskers niet verwisselen.

Oplossing: we hebben reeds 360 maskers laten maken in de dezelfde stof als van de uniformen. We wachten nog op de

140 maskers die beloofd werden eind augustus 😊. Dus ieder kind krijgt 1 masker van de school.

En wat met de leerkrachten in de klas? Hun bureau zal gezet worden op 1m50 van de kinderen en binnen die ruimte gaan ze geen masker moeten dragen. Ze doen dit omdat ze het belangrijk vinden dat de kinderen hen zeker begrijpen en ze vinden het ook belangrijk dat de kinderen hun gelaatsuitdrukking zien. Waar ik ook achter sta.

Als ze rondlopen in de klas, doen ze hun masker wel aan.

 

6.       Er moet een thermo gun aanwezig zijn: iedereen die de school binnenkomt moet gecontroleerd worden.

Oplossing: Dany heeft er één besteld in België en brengt deze volgende week mee, want in Kenia zijn ze heel duur

(80 tot 150 euro).

 

7.       Porridge en lunch: het herorganiseren van de groepen, zodat er zo weinig mogelijk kinderen dicht bij elkaar komen.

Oplossing: de kleuters gaan in hun klas eten. De lagere klassen krijgen meer tijd om te eten, zodat de afstand bij het buitengaan min of meer kan gerespecteerd worden (minder gedrum).

Het keuken personeel moet een schort, handschoenen en een masker dragen. En ze moeten ook een bewijs hebben dat ze in goede gezondheid verkeren. (Blijkbaar is dat reeds in orde)

 

8.       Communicatie: de leerlingen moeten regelmatig op de hoogte gehouden worden over Covid.

Oplossing: voor de openingsparade gaan we naar de speelplaats, dus niet meer vooraan bij de vlaggen.

 

Leerkrachten moeten communiceren met elkaar via: memo’s, chat, sms en e-mails.

Oplossing: ze kunnen nog met elkaar praten, zelfs met een masker aan 😊.

 

9.       Medische ondersteuning: we moeten op een kaart kunnen aanduiden waar het dichtstbijzijnde gezondheid centrum gelegen is (binnen een straal van 10 km) en ook wie ons emotioneel en psychologisch gaat ondersteunen in geval van een “corona case”.

Oplossing: dokter Onkoba, recht tegenover het shopping center ‘Shandarana’ gaat deze taak op zich nemen.

 

We moeten een aparte ruimte hebben, voor als we iemand moet afzonderen met symptomen.

Oplossing: in beide slaapzalen van het internaat zullen 2 bedden opgemaakt worden.

 

10.   Een beetje van alles

We moeten overal stickers aanbrengen: op de grond, de muren en deuren met ‘social distance’; ‘wear the mask’ …

Oplossing: Barasa, onze schooldirecteur, gaat enkele logo’s afprinten, lamineren en overal ophangen.

 

We moeten een update hebben van de persoonsgegevens van alle ouders, leerkrachten, management, koks en tuinman, zodat we iedereen kunnen bereiken in geval van nood.

Oplossing: deze info passen we ieder jaar aan… maar een keertje teveel kan nooit geen kwaad.

 

Banken moeten in rijen staan en niet meer tegen elkaar in groepjes.

Oplossing: dit is reeds in orde.

 

Aanwezigheid van ouders en bezoekers op school wordt ten sterkste afgeraden. Indien toch, moeten al hun gegevens genoteerd worden aan de schoolpoort (naam, gsm, woonplaats ...). Onaangekondigd bezoek aan de school moet geweigerd worden, maar kan wel aan de schoolpoort. De communicatie moet gebeuren via telefoon of online.

 

De turnlessen mogen niet meer doorgaan. (Zelfs niet in openlucht)

 

Blijkbaar zijn er niet genoeg ‘metalen borden en bekers’ meer voor alle kinderen. En vermits dat het ook één van de voorwaarden is, dat ze niets meer mogen delen zoals schrijfgerief en waarschijnlijk ook geen borden en bekers (maar dat is nog niet helemaal duidelijk.) heeft Mr. Barasa, onze schooldirecteur, beslist dat de upper primary (klassen 4 tot 8) hun eigen bord en beker moeten meebrengen. Maar dan moesten we wel een oplossing zoeken hoe de kinderen hun eigen gerief herkennen.

Oplossing: we hebben afdruiprekjes gekocht in 5 verschillende kleuren (1 kleur per klas). Die gaan we op de trappen zetten aan de vlag. En de kids zetten hun bord en beker erop. Want één van de voorwaarden was ook dat de borden en bekers voldoende ‘lucht’ moesten krijgen om te drogen. En met dit systeem lukt dit wel. Daarna worden de afdruiprekken in hun eigen klas gezet.

 

Dus we gaan ieder kind een masker geven. Maar dan was mijn vraag: en wat als ze naar school komen zonder masker?

Beslissing: de eerste dag gaan we dit door de vingers zien, omdat ze er één van de school krijgen. Maar de volgende dagen worden ze terug naar huis gestuurd. Want het management team gaat ervan uit dat ze die masker eventueel met alleen water zelf kunnen wassen. En we willen de kinderen ook zelf verantwoordelijkheid geven. Dit wordt nog een beetje afwachten met grote twijfels van mijn kant… maar soms moet ik ook in hun beslissingen geloven en ze aanvaarden.

 

En op mijn vraag: wat als de kinderen toch hun masker uitdoen op school?

Dit zouden ze nog bespreken met de leerkrachten, welke sancties er zullen volgen. Ik heb er wel op aangedrongen dat het voor alle klassen hetzelfde is.

 

 

Dit zijn in grote lijnen de voorwaarden waaraan we moeten voldoen ALS WE OPENGAAN. Want herinner de laatste zin van mijn update van 19 september 2020: ‘Dus… Kenia blijft Kenia… ONVOORSPELBAAR!!!’

En blijkt toch echt wel te kloppen. Want de president heeft weer gesproken en hij heeft beslist dat er weer alcohol mag geschonken worden, dat de bars weer open mogen en dat we nu pas om 23.00 u.in plaats van 22.00 u. moeten thuis zijn.

 

MAAR DAT HET IS NOG STEEDS NIET ZEKER DAT DE SCHOLEN OPENGAAN OP 19 OKTOBER 2020…

dus alles werd aangepast… maar het meest belangrijke… dat heeft hij ook herzien…

DE SCHOLEN GAAN VOORLOPIG TOCH NOG NIET OPEN… SCHANDALIG… GEWOON SCHANDALIG…

 

Want ik voel hier echt wel dat de kinderen het thuis heel moeilijk hebben, maar ook de ouders… en daarom ben ik zo blij om te kunnen meemaken dat het homework book en de kilo ugali (bloem) echt het verschil maken. (Van de ugali kan ieder kind 4 dagen eten).

 

Barasa doet er alles aan om aan de opgelegde voorwaarden te voldoen. Want hij zei mij nog dat hij zeker is dat wij inspectie zullen krijgen… want Rainbow4Kids ligt in het vizier… een beetje afgunst…

Maar we hebben bewezen en blijven bewijzen dat we “als school” er echt zijn voor de kinderen zijn MAAR nu ook voor de leerkrachten!!!

En dat voel ik echt, er is een hele andere sfeer… een sfeer van oprechte dankbaarheid.

 

 

Daarom nogmaals mijn persoonlijke dank aan  jullie allen sponsors, sympathisanten en kernteam om

SAMEN ERIN TE BLIJVEN GELOVEN!!!

 

Mama Rainbow - Katrien

 

 

Update 24 september 2020

Wie de updates over Covid-19 volgt, weet dat op donderdag de ouders het gecorrigeerde homework op school komen ophalen en ook een kilo bloem per leerling krijgen. Mama Rainbow, sinds een paar dagen terug in Kenia, vertelt en laat zien in deze video hoe dit verloopt.

Dankzij onze sponsors kunnen we onze kinderen nog wekelijks een kilo bloem schenken, daardoor krijgen ze gelukkig op tijd en stond eten. Hartelijk dank.

 

https://www.rainbow4kids.be/f/vid/R4K_september.mp4   

 

 

Update 22 september 2020

We kregen vandaag reeds een nieuwe update van Mama Rainbow over de eerste dagen die ze op school doorbracht en het goede nieuws dat de scholen vanaf 19 oktober 2020 mogen heropend worden.

 

Tot nu toe verloopt alles naar wens.

 

Iedere morgen moet de ‘leerkracht on duty’ om 7.00 u. op school zijn en de andere leerkrachten komen om 9.00 u. toe.

Rond 13.30 u. vertrekt iedereen naar huis. De ‘leerkracht on duty’ en iemand van het management blijven tot 16.00 u.

 

Ik focus me vooral op het uitleggen van het materiaal dat ik gemaakt had gedurende de corona tijd en ondertussen heb ik meer contact met de leerkrachten… voelt heel goed!!

 

Nu zie ik eindelijk ook met mijn eigen ogen de werking van het huiswerkboek. De ouders sijpelen binnen, met masker, en gaan bij de respectievelijke leerkracht om het boek op te halen. Voor sommige “gezinnetjes” is het blijkbaar wel een probleem. Gezien de verschillende gezinssituaties in onze school: kinderen die bij hun grootouders wonen, kinderen waarvan de ouders alcoholisten zijn of kinderen waarvan de ouders zelf nooit naar school geweest zijn (die doen dan ook niet de inspanning om het boek te komen halen). Gelukkig bewijst de school in deze bizarre periode opnieuw dat we er zijn voor ALLE kinderen. Ons Fatuma, is blijkbaar zelf naar die gezinnen gegaan en afgesproken dat die kinderen tot aan de poort mogen komen en dat ze daar hun boek afgeven, ophalen en op donderdag de ugali krijgen.

 

Ik denk dat de geruchten om de school vroeger te openen, NU waarheid worden. Want vandaag kreeg ik een officieel schrijven op mijn bureel om al eens door te nemen en vrijdag gaan we een management meeting hebben.

 

Er is reeds een oproep gelanceerd naar alle leerkrachten in alle scholen om: ‘niet later dan 28 september’ terug aanwezig te zijn. De geplande re-openingsdata is 19 oktober 2020.

 

Ze hebben de schoolkalender veranderd: wij starten op 19 oktober ons tweede trimester en in januari starten we onze derde trimester. En het nieuwe schooljaar zou dan misschien starten in mei 2021. Dus er is geen sprake meer van dat de kinderen hun schooljaar moeten overdoen… ze hebben alles gewoon opgeschoven.

 

Ik ga jullie binnenkort vertellen hoe we alle opgelegde vereisten en verplichtingen gaan oplossen in onze school.

 

Kwaheri

 

Mama Rainbow - Katrien

 

 

Update 19 september 2020

Sinds de lockdown in Kenia die net als bij ons begon op 14 maart 2020, was er geen enkel teamlid van Rainbow4Kids meer aanwezig in Kenia. Gelukkig konden we in deze moeilijke tijd contact houden met het Keniaanse team via skype en WhatsApp.

Sinds enkele dagen is Mama Rainbow - Katrien Vermeersch - terug ter plaatse en zij bezorgde ons een update over de voorbereiding en reis naar Kenia en het onthaal op de school.

 

Jambo,

Ik ben donderdag 17 september veilig aangekomen in Kenia. Het was wel een heel spannende periode die eraan vooraf is gegaan. Want door allerlei verhalen die we al gehoord hadden, bleek het niet zo evident te zijn om naar daar te reizen.

Toch hebben we het erop gewaagd.

Dany, mijn echtgenoot, heeft verschillende instanties aangeschreven om na te gaan wat ze precies verwachten bij de federale politie (waar ze je paspoort controleren = douane in Zaventem) om aan te tonen waarom mijn verplaatsing wel essentieel was. Maar nergens hebben we een concreet antwoord gekregen. ☹

Wij hebben alle mogelijke bewijsstukken gekopieerd (bewijs van registratie van de VZW in het staatsblad in België, bewijs van registratie in Kenia, eigendomsactie van de school, …).

 

Na een slapeloze nacht en verschillende toiletbezoeken 😊 zijn we woensdag 16 september vertrokken richting Zaventem. Aan de balie van Ethiopian airlines, vroegen ze enkel het bewijs van de Covid test en de QR code. (Eerste probleem opgelost!). Na het scannen van mijn handbagage ben ik met kloppend hart naar de paspoort controle gestapt.

Voorbereid op het ergste. Ik heb die man mijn pas getoond en mijn ticket. Het enige wat hij zei: “Het is ok!” en hij gaf me alles terug. Na enige aarzeling heb ik hem toch gevraagd of hij mijn papieren niet moest zien en of mijn man binnen enkele weken ook kon reizen naar Kenia. Hij zei dat de reglementen veranderd waren en dat ze geen vragen meer stelden, maar dat het toch wel altijd goed was om de documenten bij te hebben. Ik heb niet meer gevraagd over welke documenten ze het toch altijd hebben, want misschien kon hij zich nog bedenken en je weet maar nooit 😉.

 

Ik ben vandaag, vrijdag 18 september naar school geweest: eerst een tof gesprek gehad met Barasa, onze schooldirecteur en daarna met Joyce, de onderdirectrice, eventjes gepraat en dan heb ik om een vergadering gevraagd samen met alle leerkrachten.

 

Na het gebruikelijke gebed sprak Barasa uit naam van de leerkrachten zijn “dank uit” omdat ze nu echt voelen dat wij als team er zijn voor hen, OOK IN MOEILIJKE tijden.

 

Ik heb hen verteld dat we weten dat in andere scholen de leerkrachten niet worden betaald, en dat het voor ons ook niet zo evident is om deze extra kosten te dragen. Ik heb Barasa de bedragen laten noemen die we maandelijks voor de boeken betalen en wekelijks voor de ugali. Ik zag bij de meeste leerkrachten verbaasde blikken, ze hadden er geen notie van wat het ons als project kost.

 

Ik heb met hen ook nog gesproken over de corona, want ik had al vaak gehoord dat de meeste Kenianen overtuigd zijn dat er GEEN corona is in Kenia.

 

Ik heb ook gezegd dat ik van de tijd dat ik in Kenia ben, gebruik zou maken om bij iedereen individueel eens langs te gaan om te luisteren hoe we hen nog beter kunnen ondersteunen.

 

Daarna heb ik een gesprek gehad met Fatuma om eens te horen wat zij gedurende deze maanden gedaan had. Ze heeft zich vooral bezig gehouden met het onderhoud van de school en ik had haar vanuit België ook enkele opdrachten gegeven, maar dat zal ik maandag bekijken. Wat me wel blij maakte was dat ze spontaan zei dat ze bij enkele ouders thuis was gegaan om te checken hoe de gezinssituatie was en om de ouders te motiveren om hun kids te helpen om het homework book in te vullen.

 

Dan ben ik naar mijn bureel geweest en daar zag ik tot mijn grote verbazing een boeket bloemen staan, een krans van hartjes op mijn stoel en een mooie bedankingsbrief. Alle leerkrachten en het overig personeel hadden samen gelegd!!

HET DEED DEUGD… ja, .ik heb een traantje weggepinkt.

 

Maandag ga ik samen met Barasa bekijken wat we nog moeten doen om de school klaar te maken voor de heropening.

Maar er doen nu ook geruchten de ronde dat ze misschien in oktober al zullen opengaan.

 

Dus: Kenia blijft Kenia… ONVOORSPELBAAR!!! Maar misschien maakt dat het wel spannend 😊

 

Mama Rainbow

Katrien

 

      

 

 

Update 31 juli 2020

Vandaag was het de laatste schooldag van het tweede trimester en morgen begint de vakantie voor zowel leerlingen als leerkrachten. Zoals u allicht wel nog weet, werden ook in Kenia op 16 maart de scholen gesloten en ging heel Kenia in lockdown. Gedurende die 4 maanden mocht er niemand op school komen om les te volgen.

Maar ons Keniaans school management bedacht een systeem om aan hun leerlingen toch nog les te kunnen geven door middel van de zogenaamde ‘homework’ boeken. Iedere week komt er één van de ouders naar school om het boek op te halen waarin de leerkracht heeft aangetekend wat hun kinderen moeten maken in die week. En omdat veel van onze kinderen echt honger lijden, krijgt ieder kind ook iedere week als het boek wordt ingeleverd, een kilo bloem mee naar huis.

De aankoop van deze boeken en de nodige kilo’s bloem hebben wij alleen maar kunnen financieren dankzij de mooie extra giften die we kregen van u, lieve sponsors en sympathisanten. Ook dankzij mooie acties (verkoop van zelfgebakken wafels, pannenkoeken en pannenlappen in het Pajottenland en gebak in Limburg) van onze vrijwilligers hier in België bracht een mooi bedrag op. Dank aan zowel de bakkers als aan de kopers.

 

De afgelopen maanden hebben ons geleerd dat ons onderwijzend personeel vindingrijk genoeg is om in deze bizarre tijd onze kinderen nog het een en ander te leren. Ook hebben we vastgesteld dat er ook een samenhorigheid tussen de ouders ontstaan is. Want ze helpen elkaar en de ouders hebben nu ook meer aandacht om hun kinderen op te volgen.

Waarvoor onze dank en erkentelijkheid.

 

Morgen begint dus de vakantie en dat wil zeggen dat de kinderen niet in hun homework boek moeten werken en de leerkrachten ook thuis mogen genieten van vier weken rust.

 

Omdat ondertussen door de Keniaanse regering werd besloten om heel het schooljaar 2020 stop te zetten (zie onze vorige update), gaan we de twee laatste maanden van dit schooljaar nog verder doen met de homework boeken en krijgen de kinderen ook terug wekelijks een kilo bloem.

Ondertussen doen we de nodige ‘voorgeschreven’ aanpassingen in onze school zodat we op 4 januari 2021 al onze leerlingen opnieuw kunnen verwelkomen in hun vertrouwde en veilige leeromgeving.

 

Nogmaals onze oprechte DANK - ASANTE SANA aan iedereen die de afgelopen maand nog een overschrijving heeft gedaan om onze extra kosten voor de aankoop van homework boeken en bloem te bekostigen.

 

 

Update 9 juli 2020

Sinds 8 juli is het officieel: de scholen in Kenia blijven gesloten, ze starten opnieuw op maandag 4 januari 2021.

 

Op 8 juli kondigde professor Magoha, minister van Onderwijs, aan dat de scholen pas op 4 januari 2021 zullen heropenen,

dit in tegenstelling tot het oorspronkelijk plan om te openen op 1 september.

Alle studenten zullen dus hun jaar moeten overdoen.

 

Van de 340.000 leraren krijgen er ongeveer 172.000 geen of nauwelijks loon. Met name de particuliere scholen, die alleen worden gefinancierd met de schoolfee van de ouders van de kinderen wier donaties niet langer toereikend zijn om de kosten te dekken, gaan momenteel failliet of hebben als het zo doorgaat, geen onderwijzend personeel meer.

Zelfs de staatsscholen betalen de lonen met vertraging uit en de nieuwe leraren die in 2020 zijn gestart met lesgeven, betalen ze zelfs helemaal niet.

 

Dankzij de financiële steun van onze sponsors, vrienden en sympathisanten van Rainbow4Kids kunnen wij ons onderwijzend personeel nog steeds hun loon blijven door betalen.

 

De leerkrachten van Rainbow4Kids komen allemaal meerdere keren per week naar school, werken huiswerk uit voor de kinderen en corrigeren ze na indiening. Ook krijgen onze kinderen nog wekelijks een kilogram bloem, zodat ze zeker iets te eten hebben.

 

Vanuit Kenia heeft men ons al meerdere keren bedankt voor de steun die ze ook in deze moeilijke tijden krijgen.

 

Deze maand is het officieel nog school en wordt er nog aan “homework” gedaan. In augustus is het officieel vakantie en zal er dus ook geen homework zijn. Vanaf september starten we dan opnieuw met het homework en met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar dat dus begint op 4 januari 2021.

 

Nog even ter herinnering

Alle giften vanaf 40 euro die worden overgemaakt in 2020 aan Rainbow4Kids via onze rekening bij Fracarita Belgium geven aanleiding tot een belastingvermindering van 60% op het werkelijk gestorte bedrag dat op het fiscaal attest vermeld staat. Je kunt het bedrag dat je wilt geven overschrijven naar rekening BE51 4459 6281 2162 van Fracarita Belgium,

Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent, met de gestructureerde mededeling: +++441/2005/00162+++.

 

 

 

Update 3 juli 2020

🌈 Wil je Rainbow4Kids dit jaar extra steunen?

Dan krijg je dit jaar - omwille van Covid-19 - maar liefst 60% belastingvoordeel in plaats van de gebruikelijke 45%.
Heel veel dank om ons op deze manier te steunen.👍

 

 

 

 

Update: 24 juni 2020

Hierbij nog eens een update over hoe het er in Kenia aan toegaat op onze Rainbow4Kids school.

 

In het begin van deze maand kregen we de vraag van onze schooldirecteur, Mr. Barasa, of we nog genoeg budget hadden om een nieuwe reeks ‘homework’ boeken aan te kopen (want 1 boek is goed voor één maand) en 1.764 kilo bloem.

 

Voordat we de beslissing namen, hebben we hem eerst nog duidelijk gevraagd of hij eens zou willen controleren of alle oefeningen wel degelijk werden gemaakt. De volgende dag mailde hij al enkele foto’s en een filmpje om aan te tonen dat de boeken wel degelijk gebruikt worden.

Dit filmpje is te zien op onze Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1552680324910098

 

   

 

Hij beaamde en bevestigde ook nog eens dat we echt wel onze kinderen en hun ouders helpen op deze manier aan de hand van volgende feiten:

Een vader kwam hem (Mr Barasa) vertellen dat zijn dochter heel gedisciplineerd was. Want als ze een tijdje buiten aan het spelen was, ging ze spontaan binnen om verder te werken.

Ik heb hem gevraagd of de motivatie misschien kwam omdat ze wekelijks een kilo bloem kregen. Natuurlijk speelt dit ook mee. Maar hij vertelde ook dat het voor de ouders een hele hulp is, omdat hun kinderen anders teveel op straat rond hangen en ook voor de kinderen is het blijkbaar geen “straf” om hun ‘homework’ te maken.

 

Hij vertelde ook dat de leerkrachten wel gemerkt hebben dat enkele ouders de oefeningen zelf hadden gemaakt.

De leerkrachten hebben nu de opdracht gekregen om aan de ouders te vertellen dat het de bedoeling is, dat de kinderen het zelf doen en dat fouten maken nog altijd mag en kan… Maar dat, indien ze de oefeningen bleven zelf maken... ze geen bloem meer zouden krijgen.

 

 

   

De homework boeken voor deze maand.         De leerkrachten verbeteren het homework.

 

De scholen blijven nog zeker gesloten tot september 2020. De maand augustus is wel een schoolvakantie.

Ondertussen wordt er ook al nagedacht hoe en op welke manier de scholen opnieuw kunnen worden opgestart.

 

We kregen vandaag dan ook een vragenlijst met richtlijnen waaraan de school allemaal aan zou moet voldoen voordat we terug kunnen opengaan.

 • Zijn er genoeg plaatsen waar de kinderen hun handen kunnen wassen? (dit gedurende 20 seconden)
 • Is er genoeg vloeibare handzeep?
 • Is er mogelijkheid om in de klas 1 meter afstand te houden?
 • Is er in het leraarslokaal mogelijkheid voor social distance?
 • Is er in de eetzaal social distance?
 • Kan het eten op andere plaatsen gegeven worden?
 • Heeft de school een koortsthermometer?
 • Heb je een isoleer ruimte waar eventueel iemand met koorts kan opgevangen worden?
 • Hoe ga je de “parade” organiseren?
 • Alle personeelsleden en leerlingen moeten een masker dragen.
 • Alle bezoekers moeten een masker dragen.
 • Hoe ga je psychologische steun voorzien bij besmetting?

 

Een hele boterham… Maar gelukkig heeft onze school veel plaats. We hebben de inspectie voorgesteld om 2 van de 4 klaslokalen in de Rainbow Talent Academy te gebruiken, plus de 4 extra ruimtes onder het afdak (dankzij de verschuifbare wanden) en alle bedden van het internaat in één kamer te zetten en de andere kamer als leslokaal te gebruiken.

Het handen wassen is ook geen probleem, er zijn voldoende kraantjes verspreid over de school om hiermee in orde te zijn. De isolatieruimte kunnen we onderbrengen in een leegstaand bureau en om te eten, hebben we voorgesteld om dit in de klassen te doen.

 

Er gaan zeker nog wel meer praktische problemen op ons afkomen, maar we zijn er vast van overtuigd dat wij één van de weinige scholen zijn in Ukunda die zo goed als mogelijk de wet zullen ‘kunnen’ opvolgen

 

Dit was het laatste nieuws vanuit Kenia.

We zijn heel blij en gelukkig dat we dankzij de overschrijvingen die we naar aanleiding van onze extra nieuwsbrief mochten ontvangen, Mr Barasa de toelating hebben kunnen geven om terug ‘homework’ boeken en bloem aan te kopen voor onze kinderen. DANK U WEL... ASANTE SANA

Mama Rainbow

 

 

 

Update 4 juni 2020

In onze laatste update van 19 mei heeft u in onze extra nieuwsbrief kunnen lezen dat we vanuit Kenia een noodkreet ontvingen met de boodschap: 'Help ons, indien mogelijk, onze kinderen hebben honger'.

Naar aanleiding van deze mail, lanceerden wij een actie om onze kinderen te helpen, door hen elke week één kilo bloem te bezorgen.

 

In overleg met ons Keniaans team werd er voor gekozen om ondanks de sluiting van de school onze kinderen niet in de steek te laten. Wij bieden hen gratis de 'huiswerk' boeken aan, omdat de meeste ouders nu werkloos zijn en deze niet kunnen betalen.

In het begin kwamen de kinderen de boeken op maandag halen, waarin de leerkracht had aangegeven welke oefeningen ze maakten en op donderdag bracht ze die dan terug voor nazicht.

Omdat onze leerkrachten merkten dat de kinderen 'honger' hadden, zijn we gestart met het meegeven van 1 kg bloem, elke donderdag als ze hun gemaakte huiswerk komen tonen op school. De bloem is een extra stimulans voor de kinderen en de ouders om hun oefeningen thuis te maken.

Maar we hebben echter problemen gekregen met de overheid omdat er teveel kinderen op school waren en we er van verdacht werden om 'illegaal' les te geven.

Samen met de directie hebben we een dan een oplossing gezocht en gevonden. Nu mogen alleen nog de ouders de boeken terug brengen en wordt de bloem, na het ondertekenen van een ontvangstbewijs, meegegeven.

De ouders van onze kinderen zijn enorm dankbaar voor deze extra steun.

 

Namens al onze kinderen, directie, personeel en het Rainbow4Kids team in België en Kenia danken wij hartelijk al de lieve mensen, met een ♥ voor Rainbow4Kids om in deze corona tijd aan onze kinderen te denken.

 

Wil je nog een storting doen?

Schrijf dan het bedrag dat je wilt geven op rekening BE41 7330 3873 0110 van Rainbow4Kids te Lennik met vermelding 'Ugali' of op rekening BE51 4459 6281 2162 van Fracarita Belgium met vermelding '+++ 441-2005-00162 +++'.

(Dit nummer gebruiken als je een fiscaal attest wenst, vanaf een gift van 40 euro).

 

         

Onze voorraad Ugli (bloem) ligt gereed.                 Op donderdag in de voormiddag is het een komen en gaan van

                                                                                              ouders om het huiswerk van hun kinderen te laten nakijken door de leerkrachten.

 

 

 

In Kenia is het dragen van een mondmasker verplicht.          Heel het gezin is naar school gekomen en keert tevreden terug

                                                                                                                    met de Ugli. Daarmee hebben ze weer eten in huis.

 

 

 

Update 19 mei 2020

Beste Rainbow4Kids sympathisanten,

Hopelijk gaat alles goed met u.

Hopelijk bent u gezond en wel.

Hopelijk probeert u net zoals wij, de corona maatregelen beetje per beetje af te bouwen.

Hopelijk keren we terug naar ons normaal leven, een normale handdruk, knuffel of kus ...

 

Zoveel hoop om hier samen door te komen.

Diegene die misschien het hardst getroffen worden zijn de minst behoede landen en mensen.

Met grote bezorgdheid volgen we wat er gebeurt in Kenia, waar een deeltje van ons hart ligt.

We nodigen u uit om een update van de situatie in onze Rainbow4Kids school te lezen in onze extra nieuwsbrief hieronder.

 

Hoopvolle groeten van het

Belgische en Keniaanse Rainbow4Kids team

 

 

 

Update: 15 mei 2020

 

Vandaag zijn werknemers van de provincie naar de school gekomen om alle gebouwen en de schoolomgeving te ontsmetten.

 

 

 

Update: 14 mei 2020

In onze vorige update schreven we dat er tijdens de sluiting van de school vanwege het corona-virus werken aan de keuken zouden worden uitgevoerd. Dankzij de sponsoring die we kregen van een pasta avond - en met het akkoord van de inrichters - kon deze verbouwing van start gaan. Tijdens de werken heeft Angelo, onze aannemer, vastgesteld dat de buitenmuur heel onstabiel is. We gaan terwijl ze daar nu toch aan de slag zijn van de gelegenheid gebruik maken om een nieuwe muur te bouwen tussen de nieuwe betonnen palen en daarboven komen dan ventilatieblokken.

 

 

 

Update: 7 mei 2020

 

Zoals afgesproken zijn onze leerkrachten op donderdag aanwezig op school om het huiswerk dat de leerlingen nu thuis maken te verbeteren en om eventueel aanvullende uitleg aan de kinderen te geven.

 

 

 

Update: 3 mei 2020

We krijgen vaak de vraag hoe het nu gaat met ons project nu ook in Kenia het corona-virus alles bepaald.

Zoals u ondertussen al in onze nieuwsbrief en op de website heeft kunnen lezen is onze school, op last van de Keniaanse regering sedert 16 maart 2020 gesloten. En ook al is de school gesloten, we laten onze kinderen en het personeel niet in de steek. Hierbij een update van de stand van zaken in en rond de school.

 

Wat hebben we ondertussen reeds gedaan?

 • Wij blijven onze leerkrachten en het andere personeel verder betalen. Wat niet in alle andere scholen gebeurt. Onze directeur Barasa is samen met een leerkracht dagelijks op de school aanwezig.

 

 • 2 leerkrachten hebben vanaf het begin spontaan een whatsapp groep gemaakt met de ouders van hun leerlingen en geven zo thuis opdrachten aan de kinderen. Er zijn daar al heel wat positieve reacties opgekomen.

 

 • Vermits er veel ouders nu geen werk hebben, zijn we aan het overwegen om aan te kondigen dat de schoolfee, (de ouders betalen normaal 1800 KSH (+/- 16 €) per trimester) voor het tweede trimester niet betaald moet worden. Wij ontvangen dan wel ongeveer 800.000 KSH (+/- 7300 €) minder aan inkomsten. Anderzijds besparen we wel 140.000 KSH/maand omdat we geen eten moeten aankopen. Met de hulp van onze sponsors moet dit haalbaar zijn.

 

 • De directie heeft het initiatief genomen om “vakantieboeken” te bestellen. We hebben lang getwijfeld of wij deze niet als school moesten aankopen en aan de ouders geven. Maar het kostenplaatje was wel weer 130.000 KSH (+/- 1200 €) (kleuters: 250 KSH en lager: 300 KSH per boek). Blijkbaar zijn er al veel ouders langs gekomen en hebben ze het bedrag spontaan betaald. Wij hebben dan ook met Mr. Barasa afgesproken dat de ouders die dat boek echt niet kunnen betalen, het van de school krijgen. De leerkrachten vertellen de leerlingen welke 10 oefeningen uit het vakantieboek ze per week moeten oplossen. Op de afgesproken dag (maandag en donderdag) brengen ze hun boek ter correctie naar de school. De hogere klassen gaan er nog extra oefeningen bijkrijgen.

 

Net als bij ons, is het nu het moment om allerlei werkzaamheden die al lang liggen te wachten, eens uit te voeren.

Zo moet het afdak van de opslagplaats waar het gedroogd hout om te gebruiken in de keuken ligt, vernieuwd worden.

Ook de watertoren bij de keuken is niet meer veilig. En onze kokkin, Mama Cook, moet ook op een ongemakkelijke manier de grote kookpotten afwassen en wij willen ook geen problemen met de gezondheidsinspectie krijgen. Daarom werd besloten omdat we voor het regenseizoen staan en omdat de watertoren gevaarlijk wordt en omdat de school gesloten is en… omdat een sponsor akkoord was om de opbrengst van hun pasta avond hieraan te besteden, hebben we aan Angelo (onze aannemer) gevraagd om de werken uit te voeren. Ze zijn ondertussen begonnen.

 

   

 

 

Corona en de gevolgen voor de Kenianen

Ook in Kenia komen er allerlei acties op gang om de mensen te helpen met voedsel. Op 30 april werd onze school uitgekozen als verdeel centrum voor 6 dorpen: Mwaweni, Tandoori, Airstip, Manyatta en nog 2 andere. Het Rode Kruis is bij iedereen langs geweest met een lijst met 20 vragen. Elke vraag kreeg een bepaalde score en als je in totaal boven een bepaalde score zat, kreeg je een voedsel pakket. Alleen de mensen die een bewijs hadden mochten langskomen voor een pakket. Er was iemand van het gouvernement aanwezig en ook politie om alles in goede banen te leiden. Er werden op onze school 403 pakketten uitgedeeld. In ieder pakket stak 13 kg maïskorrels, rijst of maïsmeel; 7 kg bonen en 1 liter bakolie.

Op onze Facebook staat een filmpje waarin je kunt zien hoe de verdeling verliep.

Meer foto's en info op de website van Diani Pamoja: http://www.dianipamoja.com.

 

  

 

Voila, met dit nieuws bent u weer helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen bij Rainbow4Kids.

Wees veilig ... en tja ... blijf in je kot ...

 

PS. Er zijn nog 23 kinderen op zoek naar een lieve sponsor.

Zie https://www.rainbow4kids.be/nl/?p=4&s=1.

 

 

Corona en Covid-19 in Kenia

Er is amper nog een land ter wereld waar het nieuwe corona-virus niet toeslaat. Sinds enkele dagen heeft het virus ook Kenia bereikt. Door de regering werden er onmiddellijk maatregelen getroffen. Sinds maandag 16 maart moeten op bevel van de regering alle scholen gesloten worden voor onbepaalde tijd. Rainbow4Kids volgt dit ernstig op. Er is alleen permanentie van schooldirecteur Barasa afwisselend met mevrouw Joyce en Fatuma.

De regering besliste eveneens dat er geen personen uit landen waar het coronavirus is uitgebroken Kenia binnen mogen. Geplande bezoeken van teamleden en vrijwilligers zijn voorlopig uitgesteld. Momenteel zijn nog enkele vrijwilligers en leerkracht Marleen van Rainbow Talent Academy aanwezig.

Marleen komt hopelijk dit weekend terug naar huis.

Wij wensen ons Keniaans team en alle leerlingen het allerbeste en hopen ze gezond terug te zien.

 

Zodra de school weer geopend mag worden, laten we dit via onze website en Facebook weten.